În paşi de cadenţă prin lumea tainică a cuvântului

„A fost odată un vis frumos… A fost odată colegiul militar al anilor 2017-2021, un adevărat topos literar, laitmotiv a 4 ani, amintire a culorilor pe care le simt şi care îmi spun că sunt iridescentă…”. Aşa începe cartea scrisă de eleva sergent major Andreea-Bianca Ionică, de la Colegiul Naţional Militar „Ştefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc. Sub îndrumarea doamnei profesor de limba şi literatura română Maria Romaga, eleva ştefănistă a prins aripi şi a ales să aştearnă, în scris, modul original de a vedea lumea.

Pentru un elev de liceu militar este un lucru mare să ai timp de literatură, de creaţie şi de evadare prin cuvinte. Programul unui liceu militar cuprinde ordine şi disciplină, reguli clare, timp obligatoriu de studiu, mese la ore fixe, sectoare şi, poate, prea puţin timp la dispoziţia elevilor. Cu toate acestea, eleva ştefănistă descrie liceul ca fiind altfel decât s-a aşteptat. A mers înainte, printre acceptări şi iluzii, printre metafore şi sectoare şi a început să îi placă atât de mult încât acum, la final de clasa a XII-a, a ales să scrie o carte. A realizat o incursiune literară a timpului petrecut în colegiu şi a intitulat-o „A fost odată iridescent…”. De ce iridescent? Pentru că asta o descrie cel mai bine pe adolescenta în uniformă cu vipuşcă roşie. Iridescent = care îşi schimbă culorile, curcubeic, cu reflexe irizante.

Cartea este o retrospectivă a modului în care talentul elevei ştefăniste a evoluat pe coordonatele spaţio-temporale ale existenţei ei în Colegiul Naţional Militar „Ştefan cel Mare”. În prima parte găsim o elevă de 14 ani, cu aşteptări imediate care apoi, timidă, învaţă alfabetul unui altfel de sistem. În ultima parte a cărţii întâlnim o elevă în pragul absolvirii, încărcată de nostalgie şi regretul despărţirii de colegi şi de instituţia care timp de patru ani i-a fost casă.

Tânăra autoare a fost încurajată de premiile obţinute în cei patru ani de liceu la diverse concursuri pe teme literare şi de oamenii care i-au apreciat talentul. Printre aceştia se numără şi doamna profesor Maria Romaga: „Reflexivă şi visătoare, ca orice adolescent la vârsta întrebărilor, Andreea a pătruns în lumea tainică a Cuvântului: mai întâi, prinsă într-un joc alunecos al versurilor stângace ori al unei proze dislocate din obişnuit, mai apoi netezind imagini şi pătrunzând înţelesuri… Frânturi de gânduri, amestec de poveste şi sentimente, paginile adolescentei sensibile, Andreea-Bianca Ionică, merită aprecierea cititorului, mai ales a celui care crede în talentul ei literar”.

Text şi foto: GEORGIANA LUPU

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: