Clubul SF&F

Studenta nevorbită se face citită

Revista online de ficţiune speculativă Gazeta SF şi-a închis, pe o perioadă nedefinitivă, ediţia în noiembrie 2019 după nouă ani de activitate. Nouă ani de proză, eseu, bandă desenată şi ştiri centrate în jurul sferei SF&F din România. Toate acestea în nouăzeci şi şase de numere.

Câţiva, şi nu puţini, dintre autori au debutat în Gazeta SF şi s-au confirmat ulterior. Dintre suceveni, aici putem aminti de scriitorul-medic Florin Haidamac, iar acum e rândul Adinei Ailoaiei, recenzentă şi membră de redacţie.

Volumul de debut „Studenta nevorbită – Perspective în receptarea SF&F” (editura Cygnus, 2019) cuprinde totalul recenziilor şi eseurilor apărute de-a lungul anilor în numerele Gazetei.

În acest sens, deserveşte atât amintind debutul tinerei autoare în critica literară şi de film, însă marchează şi evoluţia stilistică şi analitică a articolelor sale.

Volumul are 123 de pagini şi cuprinde 27 de articole, care pun în discuţie receptarea SF&F pe teritoriul României atât a operelor autohtone, cât şi a celor de pe alte meleaguri. Tratează ficţiunea speculativă prin prisma postmodernismului, pe care o adaptează unui public tânăr având însă în vedere şi preferinţele deja existente în fandom.

Fiind la curent în ce priveşte cultura pop, autoarea îşi permite să facă şi paralele intertextuale, marcând de fiecare dată referinţele socio-culturale sau literare. Iar fiind o oponentă înverşunată a clişeelor şi a limbajului tipic clasicist, articolele sunt piperate cu critici fine la adresa textelor care suferă de tehnici pompoase.

Articolele tratează opere din diferite subgenuri, de la fantasy („Haiganu”) la hard SF („Sub steaua infraroşie”) la distopie („Omul fluture”) la fantastic („Memoriile Domnului Roşu”). Deci putem vorbi despre o oareşce diversitate tematică şi stilistică.

Recenziile din sfera Cinema SF, în schimb, sunt mai puţine şi fac referire la filmele şi serialele promovate în categorii de genul „See What’s Next” ale Netflix-ului. Mai pe scurt zis, cinematografia de sezon.

Deşi critica literară sau critica de film nu se află printre opţiunile populare de lecturare, Adina a preferat să se distanţeze de popularitatea şi limbajul prietenos al blogurilor şi să se axeze pe teoria literară actuală în articolele sale.

Acest volum marchează etapa de debut a Adinei în zona criticii, cu toate suişurile şi coborâşurile ei. Merită amintit că volumul a fost nominalizat la secţiunea non-fiction a premiilor Romcon 2020 (Consfătuirea cenaclurilor de literatură ştiinţifico-fantastică, aşa cum se numea înainte de 1989, Convenţie Naţională de SF&F sau, simplu, Romcon azi; Suceava a fost gazda Romcon 2015) şi a fost răsplătit cu premiul de debut în volum în cadrul Premiilor Fundaţiei Culturale a Bucovinei pentru anul 2019.

GEORGE SAUCIUC

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI