PSD Suceava 2020

Tristeţea profesorului Sandovici

Tristeţea profesorului Valeriu Sandovici din Dolheşti, „Tristeţe amară” (titlul volumului său apărut în această vară), generată de vremea pandemiei, este puternic exprimată în cuvântul de deschidere: „Morţii nu mai pot avea parte de ceremonial sunt îngropaţi ca pe câini. Lume de lacrimi, morţi, suflete distruse. O viaţă în borcan, o viaţă de mascaţi”.

Acestei tristeţi, autorul îi contrapune o galerie de portrete ale unor oameni care au fost, care mai sunt, amintiri şi prezenţe preţuite, care mai răspândesc căldură, ocrotindu-i inima în pericol de îngheţ, deoarece este asaltată din toate părţile de „disperare, izolare, pustietate, neputinţa de a comunica, apăsare sufletească, dezolare, nevroză”. Astfel îşi evocă tatăl, evocă „frumoasa familie” a farm. Maria Mitocaru şi ing. Nicolae Mitocaru, personalitatea doctorului-scriitor Vasile V. Popa, a universitarilor Florin Topoliceanu, fost coleg de clasă la „Nicu Gane”, Ilie Dan, fost coleg în studenţia ieşeană, a cercetătorului Dumitru Iftime, profesorului Gheorghe Giurcă („mi-a fost model în cariera mea didactică”), profesorului gănist Dumitru Crăciun, a celui care a fost profesor şi inspector şcolar general şi care în calitate de director al liceului „Nicu Gane” a lăsat cunoscutei instituţii „o zestre bogată: o sală de sport, cantină etc.” Admiraţia îi înflăcărează condeiul când scrie despre doamnele Mioara Gafencu şi Mioara Mitocaru, şi ca profesioniste, şi ca autoare de cărţi, şi exponente ale unei frumuseţi, distincţii şi eleganţe care înnobilează oraşul Fălticeni.

Un buchet de pagini dedică profesorul Valeriu Sandovici ziarului „Crai nou” Suceava, la care colaborează de decenii, şi mai ales celui care a fost „domnul director Dumitru Teodorescu (…) o solidă formaţie profesională, o remarcabilă forţă de muncă, un talent discret, complex, expresiv, bărbătesc…”

„Tristeţe amară” de Valeriu Sandovici este o carte care stârneşte un sentiment înrudit cu cel din titlu. Pentru cei care nu mai sunt. Pentru un timp care nu mai este.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: