Expoziţia „Regina Maria. Ţara Mea – Inima Mea”, itinerată prin şcoli din mediul rural

 În urmă cu aproape un an, Muzeul Naţional al Bucovinei (MNB), continuând buna tradiţie a parteneriatului cu Muzeul Naţional Peleş, a vernisat expoziţia „Maria a României. Regină şi artistă”, cuprinzând tablouri şi numeroase alte piese de patrimoniu de mare valoare.

Având în vedere situaţia excepţională în care ne aflăm şi faptul că personalitatea Reginei României Mari, un veritabil brand de ţară, merită cunoscută de un public cât mai larg, dar mai ales de tânăra generaţie, o expoziţie, purtând titlul „Regina Maria. Ţara Mea – Inima Mea”, realizată de dr. Mihai-Aurelian Căruntu, a început să fie itinerată din luna octombrie prin mai multe şcoli, cu precădere din mediul rural, ne-au informat reprezentanţii MNB.

Pe 13 panouri, sunt prezentate repere biografice, aspecte din copilăria Mariei de Edinburgh, fotografii, documente, articole din presa epocii, care pun în evidenţă activitatea în calitate de veritabilă „mamă a răniţilor” pe fronturile Marelui Război, când teribila epidemie de tifos i l-a răpit pe micul prinţ Mircea, acţiunile ulterioare în favoarea recunoaşterii Unirii de către Marile Puteri, vizitele în Transilvania, Bucovina, Statele Unite şi imaginea generală pe care a lăsat-o posterităţii.

Timp de o lună, expoziţia va fi găzduită de Şcoala Gimnazială din Siminicea, cu sprijinul directorului acestei instituţii, prof. Cristina Miron.

Expoziţia încearcă să contribuie la o mai bună cunoaştere a celei despre care revista „Time” din 4 august 1924, pe a cărei copertă apărea fotografia suveranei române, titra: „Maria Windsor Hohenzollern, «O mare regină obişnuită, obişnuită, obişnuită, obişnuit㻓. (D.L.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: