Alianţele politice – între dorinţă şi putinţă

Pe prima scenă politică, formaţiunile româneşti încep să se adune în jurul celor doi poli tradiţionali, evoluţia fiind determinată de apropierea alegerilor locale şi generale. Fără să fi trecut pandemia, apele politice încep să fie agitate, deocamdată doar ca antrenament. Stânga vrea să se refacă după dezastrul de imagine provocat de încarcerarea voievodului de Teleorman şi pregăteşte o alianţă cu facţiunea Pro România a lui Victor Ponta, a cărui stea apusese după omorul de la Colectiv, cu rămăşiţele (provinciale) din ALDE lipite de mantaua lui Călin Popescu-Tăriceanu, cu Partidul Popular Umanist (Social-Liberal) al lui Dan Voiculescu, cel ce îşi vinde scump de zeci de ani publicitatea Antenelor, şi cu ce se va mai găsi prin sertarele social-democraţiei şi ale conservatorismului românesc. Lac să fie, că broaşte politice rămase „fără coledzi“ sunt destule.

Dreapta se adună şi ea în jurul Partidului Naţional Liberal, aflat într-o guvernare de sacrificiu, fără susţinere parlamentară, dar cu susţinerea preşedintelui, însă celelalte formaţiuni, USR (Uniunea Salvaţi România), PLUS (Partidul Libertate, Unitate şi Solidaritate) şi PMP (Partidul Mişcarea Populară) nu s-au adunat pe bune deocamdată decât la nivelul Capitalei. Însă şi acolo mai sunt tatonări, mai apar atacuri, contradicţii venite dinspre USR şi mai ales dinspre cei câţiva lideri gureşi pentru care unitatea, disciplina de partid sunt ceva ce nu există. E clar că tinerii userişti au alt stil de a face politică, unul care le diminuează voturile.

De mai mulţi ani, polarizarea opţiunilor partinice se face tot mai evident în sensul sistemului politic american bazat pe două partide puternice, republican şi democrat, şi pe alternanţa la guvernare. Noi vorbim deocamdată de domeniile Stângii şi al Dreptei, dar, să nu ne lăsăm înşelaţi, nu este vorba de o limpezire ideologic-doctrinară, cât de o regrupare a forţelor politice în jurul celor două centre actuale de putere: majoritatea parlamentară a PSD, lipsită deocamdată de un lider omnipotent precum jupânul Liviu Dragnea, şi preşedintele Klaus Iohannis, alături de liberali. Tabloul trebuie completat cu nestatornica USR, dispusă să accepte şi să promoveze politici de stânga şi egalitariste. De aici eticheta prost famată de formaţiune neomarxistă. Viitorul congres de unificare cu PLUS va decide orientarea, din cât se vede, spre partea dreaptă. De aceea câţiva lideri încearcă fără mare succes să degajeze terenul de liberali, creând confuzii şi turbulenţe greu de asimilat într-o ipotetică alianţă. E nevoie de eforturi, timp şi răbdare, ceea ce e mai dificil pentru tineri.

Aşadar, avem un sistem bipolar în devenire, ceea ce va limpezi mai curând opţiunile electoratului, cu atât mai mult cu cât liderii, şi ai stângii, şi ai dreptei, nu vor putea juca în aceeaşi măsură cartea proprie, ci a coaliţiilor care se nasc sub ochii noştri. Altfel, şansele sunt mici. Oricum spectacolul politic al alegerilor va fi unul captivant.

PSD a anticipat că alianţele, uniunile de partide ale dreptei se vor naşte cu greutate, aşa cum s-a întâmplat în ultimele trei decenii, şi nu a acceptat Legea alegerii primarilor şi a preşedinţilor de consilii judeţene în două tururi de scrutin, lege susţinută de PNL împreună cu partidele mici, fiindcă oricum PSD are mai mulţi primari şi şefi de judeţe decât toate celelalte partide la un loc, ceea ce e un avantaj electoral demn de luat în seamă.

De aici decurge adevăratul motiv al grăbirii alianţelor: pentru că nu mai pot negocia cu alte formaţiuni în turul al doilea, vor negocia înainte de alegeri şi vor mai salva ceva din pierderi. De aceea nu vor ierta lipsa de fairplay a social-democraţilor noştri, abuz specific unor stadii din copilăria democraţiei. Nu s-a pomenit în lumea civilizată ca unele partide, formaţiuni să fie dezavantajate din start în campania electorală, iar responsabil de această situaţie nedemnă pentru un partid al UE este lacomul PSD, cel ce are majoritatea parlamentară şi doreşte să şi-o păstreze prin orice mijloace, eventual să câştige şi viitoarea guvernare.

Până una alta, bătălia politică se încinge, dar nu pe proiecte şi ideologii, ci pe personaje-candidaţi, de aceea acum li se caută reciproc nod în papură şi schelete în dulap. Pentru că unele alianţe politice sunt doar alcătuiri de oşti şi găşti pentru a le asigura partidelor succesul electoral. Nimic altceva.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: