Gălăneşti – Pomârla

Este normal să vă întrebaţi ce legătură este între cele două localităţi, una situată în judeţul Suceava, în Bucovina istorică, iar cealaltă în judeţul Botoşani, mai ales că între ele este o distanţă de aproape 100 km. Dar trebuie să aveţi puţină răbdare şi vă spun despre ce este vorba, chiar cu lux de amănunte…

La data de 27 iunie 1840 a văzut lumina zilei, la Voitinel (pe atunci Gălăneştii fiind component al comunei Voitinel), Samson Bodnărescu, profesor, scriitor, bibliotecar. A considerat teatrul ca fiind adevărata sa vocaţie, deşi piesele sale, scrise în versuri albe, nu depăşesc limitele amatorismului. A scris şi versuri, povestiri, piese de teatru cu caracter istoric, legende, epigrame.

Şcoala primară a făcut-o la Vicovu de Jos, liceul la Rădăuţi şi Cernăuţi, iar studiile superioare la Iaşi (1866-1867) şi la Viena (1868-1870). În anul 1870 îşi ia titlul de doctor cu o teză despre „Lao-koon”-ul lui Lessing. A funcţionat ca pedagog la Institutele Unite din Iaşi, bibliotecar la Biblioteca Centrală din Iaşi, director al Şcolii „Vasile Lupu” şi profesor de pedagogie, director al Liceului „A. Başotă” din Pomârla, post deţinut până la moarte. Trece la cele veşnice la 3 martie 1902, la Pomârla. La data aceasta, o şcoală gimnazială din comuna Gălăneşti îi poartă numele.

Recent, s-au împlinit 138 de ani de învăţământ la Gălăneşti, prilej cu care conducerea şcolii şi colectivul didactic au găsit de cuviinţă să sărbătorească evenimentul, lucru pe care nu-l fac pentru prima dată, aici statornicindu-se o tradiţie în acest scop. Şi, cum n-au vrut să-l sărbătorească de data aceasta singuri, au invitat personalităţi şi de la liceul din Pomârla.

Manifestarea s-a desfăşurat în sala cochetă a căminului cultural, o adevărată casă de cultură, care s-a umplut până la refuz cu elevi, cadre didactice şi părinţi de-ai elevilor. Unde mai pui că sala era pavoazată pentru o adevărată sărbătoare, în faţa scenei tronând două portrete mari, al lui Samson Bodnărescu şi al lui Mihai Eminescu. Am crezut că sunt executate de un pictor profesionist! Dar am aflat că aceste tablouri, şi nu numai, au ieşit din mâinile de aur ale prof. Anca Dăgoi. De menţionat că manifestarea s-a desfăşurat sub deviza „Amintirile încep să vorbească”. Manifestarea a fost foarte bine gândită, fiind prezentată de dna prof. Oltea Iacoviţă, care a dat o notă în plus de solemnitate. A participat la eveniment şi dl inspector şcolar Daniel-Georgel Vlad, care răspunde de această comună. Menţionez şi că invitaţii au primit câte o scrisoare, frumos realizată grafic, cu conţinutul: „Vă invităm la un eveniment dedicat elevilor, părinţilor, dascălilor de ieri şi de azi, comunităţii locale şi instituţiei şcolii, căci ŞCOALA FACE PE OM, OM”.

Pe lângă localnici, la manifestare a fost prezentă şi o delegaţie a liceului din Pomârla, formată din preotul Ioan-Eugen Niţă, profesorii Florin Ionel, directorul adjunct al instituţiei din Pomârla, Anca Toscariu şi educatoarea Elena Niţă.

Pentru început, prezentatoarea, prof. Oltea Iacoviţă, a mulţumit celor prezenţi că au venit la sărbătoarea şcolii, dar şi celor care-au muncit la această şcoală de-a lungul anilor.

Un grup de preoţi, format din Ionuţ Moroşan şi Dumitru Ursulean din Gălăneşti şi Cristi Hurjui, gălăneştean, care predă religia la Suceava, ajutaţi de preotul Ioan-Eugen Niţă din Pomârla, au susţinut o slujbă de pomenire a celor care-au slujit la această şcoală de la întemeierea ei şi, între timp, au trecut la cele veşnice. A urmat păstrarea unui moment de reculegere în memoria cadrelor didactice care au slujit la această şcoală şi-au decedat.

Dl Ichim Constantin, directorul şcolii, a rostit un emoţionant cuvânt, din care am spicuit: „Ne-am dorit ca această activitate să fie un deosebită. Am intitulat-o într-un mod deosebit, pentru a nu se uita de ea. Reţineţi şi că-n şcoală se învaţă pentru viaţă. Ştiţi cât de importantă este şcoala pentru comunitate, autorităţi şi părinţii copiilor! Trebuie să învăţaţi din ce în ce mai bine pentru şcoala noastră, ca să-i dăm o notă de particularitate în plus. Am invitat şi de la Pomârla, fiindcă am dorit să fie un moment deosebit pentru actualii elevi ai şcolii, pentru părinţi şi pentru comunitate. Noi cultivăm valorile, le păstrăm şi le tezaurizăm, la fel ca şi tradiţiile comunei”.

A urmat un alt moment emoţionant, constituit de intervenţia preotului Niţă de la Pomârla, o adevărată lecţie de credinţă, de românism, de educaţie civică, nu numai pentru copii şi tineretul din sală, ci şi pentru adulţi. A făcut referire la începuturile învăţământului în limba română. A evocat începuturile activităţii sale în cadrul bisericii. Dl director-adjunct al liceului a adus salutul colectivului de conducere al Liceului din Pomârla, felicitând profesorii şi elevii pentru manifestarea pe care au pregătit-o. Intervenţii la fel de emoţionante au avut şi foştii directori ai şcolii: Gheorghe Cîrstean, Petru Hurjui şi fostele care didactice, acum pensionare, Ioan Hurjui, Constantin Munteanu, Oltea Hurjui, Ana Vasilovschi, Viorica Rusu, Călina Sfichi, Ioan Cîrdei, Ungureanu Sofia şi Maria Galan. Aş putea afirma că domnul Constantin Munteanu a dat o lecţie de civism, făcând o adevărată pledoarie pentru lectură. A ţinut o adevărată lecţie despre legătura dintre lectură şi civilizaţie, o adevărată lecţie educativă. Dna Aurica Coroamă de la Voitinel a nominalizat şi alte cadre didactice care au slujit de-a lungul anilor la această şcoală. Dna Maria Galan a prezentat, pe larg, cu mare emoţie, amintiri din viaţa la catedră de-a lungul carierei sale, făcând o adevărată pledoarie pentru şcoală şi importanţa acesteia.

Mesaje de salut au mai prezentat dl inspector Vlad din partea Inspectoratului Şcolar Suceava şi viceprimarul comunei Voitinel, care a prezentat şi salutul administraţiei locale şi urări de sănătate şi succese în activitatea viitoare, asigurând conducerea şcolii de sprijinul acesteia pentru activitatea viitoare.

Dl Gheorghe Cîrstean, fost director al şcolii, a arătat, succint, munca depusă pentru ca şcoala să poarte numele de „Samson Bodnărescu”, iar dl Petru Hurjui a evocat activitatea desfăşurată de Samson Bodnărescu la „Junimea” şi şi-a prezentat viitoarea sa carte despre topomonia comunei, carte la care lucrează de zeci de ani.

La rândul meu, am prezentat salutul Societăţii pentru Cultura şi Literatura Română în Bucovina (SCLRB), filiala noastră locală numărându-se printre organizatorii manifestării, felicitându-i pentru întreaga lor activitate şcolară sub toate aspectele şi pentru rezultatele foarte bune obţinute în procesul instructiv-educativ. Succint, am prezentat şi „Enciclopedia Bucovinei”, în paginile căreia are un loc binemeritat şi Samson Bodnărescu, care a fost membru activ al SCLRB.

Au urmat alte două momente deosebite şi, totodată, emoţionante. Eleva Iuliana Moloce, din clasa a VII-a, a prezentat foarte frumos şi documentat o prezentare a vieţii şi activităţii literare a lui Samson Bodnărescu, accentuând pe activitatea pe care-a desfăşurat-o la „Junimea”. Elevul Sebastian Rusu, tot din clasa a VII-a, a prezentat aspecte din activitatea şcolii de la înfiinţarea ei şi până în prezent. Au fost prezentate sute de fotografii. Dacă ar fi fost timp, am fi ascultat foarte interesaţi câteva cuvinte despre fiecare fotografie. Cinste celor care au tezaurizat aceste fotografii de-a lungul a zeci de ani!

A urmat un alt moment emoţionant pentru întreaga comunitate, cei din sală urmărind cu sufletul la gură evoluţia urmaşilor, elevi ai grădiniţei şi ai şcolii. Pentru început au evoluat copiii de la grupa mijlocie a grădiniţei, sub conducerea dnei ed. Alina Boloca. Fetiţele au fost îmbrăcate în rochii albe, ca adevărate zâne, având mijlocul încins cu eşarfe tricolore. Evoluţia lor, în ritm de vals, i-a făcut pe spectatori să bată din palme. Au şi meritat!

Elevi din clasele a V-a şi a VI-a au prezentat o dramatizare din creaţia lui Samson Bodnărescu, care se referea la obiceiul nunţii în satul Gălăneşti. Fetele din clasele a VII-a şi a VIII-a au prezentat cântece populare şi patriotice, precum „Cântec pentru Basarabia”, „Codrii României” („Munţi Carpaţi, plângeţi voi şi lăcrimaţi”) şi „Basarabie frumoasă”. Iuliana şi Codruţa au recitat, în tandem, două dintre poeziile lui Samson Bodnărescu. Iar Teodora şi Delia Babalean, semănând ca două picături de apă (doar sunt surori gemene), au interpretat cântece populare bucovinene.

Pentru serbarea şcolii s-au învoit de la Colegiul „E. Hurmuzachi”, unde sunt eleve.

A fost o adevărată sărbătoare a comunităţii locale, nu numai a şcolii. Marele merit al organizatorilor este că cinstesc activitatea desfăşurată de înaintaşii lor şi nu-i uită. Mai fac o menţiune. Este vorba despre mapele cu dosarul activităţii, pregătit de cadrele didactice şi înmânat fiecărui participant la intrarea în sală. Prezentarea sa grafică a fost superbă, cunoscându-se mâna doamnei pictoriţe. În interiorul dosarului găseai programul complet al evenimentului, colectivul de coordonare şi două eseuri: „Samson Bodnărescu – un scriitor junimist” şi „Istoricul şcolii”, ambele redactate de cei doi elevi care le-au şi prezentat.

Şi iată că părerile mele despre activitatea rodnică care se desfăşoară în unităţile noastre şcolare din zonă se întăreşte, iar acest lucru nu face decât să am o mare mulţumire şi să aştept cu nerăbdare invitaţii la alte asemenea activităţi.

Text şi foto: prof. GH. DOLINSKI

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: