Nicolae Dabija, la Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera” din Suceava:

Scrisul e o carte de vizită a unei ţări, iar cartea este un dar făcut de Dumnezeu

Seria evenimentelor închinate academicianului şi scriitorului Nicolae Dabija a continuat ieri cu o conferinţă susţinută la Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera” din Suceava, în Sala de Arte „Elena Greculesi”. Acesta  a vorbit despre importanţa cărţii româneşti în Basarabia şi despre rolul major al lui Eminescu în Moldova, afirmând că „Eminescu rămâne unul dintre reperele fundamentale ale neamului nostru şi chiar dacă mulţi spun că basarabenii au rămas la Eminescu, în realitate, ei au ajuns la Eminescu”. Referitor la importanţa cărţii tipărite, Nicolae Dabija a precizat că, „întotdeauna, cartea va însoţi omenirea pentru că este un dar făcut oamenilor de Dumnezeu şi  pentru că noi, scriitorii, visăm să scriem nişte cărţi care să ajungă în biblioteca Domnului”.

Scriitorul a mai vorbit şi despre geneza romanului său „Temă pentru acasă”, care s-a bucurat de un succes extraordinar atât în ţară cât şi în străinătate. Nicolae Dabija a spus că a conceput cartea într-o perioadă de convalescenţă din 2007 şi astfel a luat naştere „Temă pentru acasă”, roman de dragoste realizat pe fundalul deportărilor basarabenilor în lagărele din Siberia.

Academicianul a împărtăşit invitaţilor amintirile sale despre o vizită pe care a făcut-o deţinuţilor de la închisoarea din Cricova, la cererea acestora, după ce au citit romanul său. Nicolae Dabija a mărturisit că a rămas impresionat că deţinuţii aveau un cenaclu literar, intitulat „Libertatea”, cât şi o mare dragoste pentru literatură. Atunci când a vorbit despre dragostea de ţară, dintre români şi basarabeni şi despre dragostea de limbă, Nicolae Dabija a afirmat că „dacă îţi abandonezi limba, te abandonează Dumnezeu”. El a  mai precizat că „scrisul este o carte de vizită a unei ţări pentru că noi suntem identificaţi cu scrisul”, amintind în acest sens de o decernare de premii de la un festival de poezie din Italia, atunci când numele său a fost înlocuit cu numele Republicii Moldova, deoarece prezentatorul nu-şi mai amintea cum îl cheamă.

Nicolae Dabija a vorbit şi despre suferinţele îndurate de scriitorii basarabeni în timpul ocupaţiei sovietice, mulţi dintre ei fiind condamnaţi pentru că îşi iubeau ţara, limba, ori pentru că îl slujeau pe Dumnezeu, care era considerat în acele vremuri element antisovietic. În acest sens, a amintit despre Petre Ştefănucă care a fost împuşcat de autorităţile ruseşti pentru că îşi scria lucrările cu grafie latină, despre Boris Daiban, despre unchiul său, arhimandritul Serafim Dabija ori de părintele Nicodim, persecutaţi pentru credinţa lor în Dumnezeu.

Între invitaţii care au venit să-l susţină pe scriitorul basarabean s-au numărat prof. univ. dr. Radu Pentiuc, preşedintele Societăţii Scriitorilor Bucovineni, Alexandru Ovidiu Vintilă, deputatul Alexandru Băişanu, dr. ing. Ovidiu Mustaţă şi prof. univ. dr. Mihai Iacobescu.

LAVINIA ŢĂRANU

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: