Dr. Petrea Dulgheru ar putea organiza proteste la CJ, Prefectură şi PNL, faţă de tolerarea neregulilor de la Direcţia Sanitară Veterinară   

> Şeful Colegiului Medicilor Veterinari solicită la Bucureşti, cât şi lui Gheorghe Flutur, preşedintele PNL Suceava, înlocuirea dr. Dănuţ Corneanu, şeful DSVSA, care ar fi cerut inspectorului dr. Felicia Boca să anuleze procesul verbal de sancţionare a unei firme din Vatra Dornei  > Dr. Dănuţ Corneanu spune că operatorul economic a cerut audienţă la director, după ce nu a fost cooperant, nu a semnat procesul-verbal, iar, după lămuriri solicitate dr. Felicia Boca, acesta ar putea fi sancţionat cu avertisment, amendă, suspendarea sau interzicerea activităţii

 Dr. Petrea Dulgheru, preşedintele Colegiului Medicilor Veterinari Suceava, se adresează cu un al doilea memoriu conducerii Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare, respectiv preşedintelui Robert Chioveanu.

În cel dintâi memoriu, cu 12 „capete de acuzare”, dr. Petrea Dulgheru semnala „grave nereguli în modul în care este condusă Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţă Alimentară (DSVSA) Suceava, condusă interimar, cu delegare, de directorul executiv Dănuţ Corneanu.

Petrea Dulgheru  spune că, deşi au trecut două luni de la semnalul de alarmă tras la ANSVSA, nu a fost dispus niciun control, „ceea ce reprezintă un abuz”, deoarece legea prevede că un răspuns trebuie dat în maxim 30 de zile, iar „lucrurile sunt grave la DSVSA Suceava”.

Pentru a întări acest aspect, dr. Petrea Dulgheru, preşedintele Colegiului Medicilor Veterinari Suceava, a prezentat ieri, în conferinţă de presă, un caz „cu iz penal”. Dulgheru spune că dr. Dănuţ Cormeanu a cerut medicului veterinar oficial din Vatra Dornei, Felicia Boca, să modifice nota de inspecţie încheiată în urma controlului din 14 august 2019 la un agent economic din Vatra Dornei, unde s-au „găsit grave deficienţe”. Potrivit dr. Dulgheru, nota de constatare a fost completată de echipa de control a DSVSA, formată din dr. Elvira Nechita şi dr. Alexandru Balcan, care, deşi „nu era corect”, ar fi „dat dispoziţie” Feliciei Boca să încheie procesul-verbal de contravenţie pentru o sancţiune de 5.000 de lei. Ulterior, pe 26 august, dr. Dănuţ Corneanu, şeful DSVSA, ar fi cerut telefonic dr. Felicia Boca, de la sediul instituţiei din Suceava şi în prezenţa administratorului societăţii, să anuleze respectivul proces-verbal de contravenţie.  Astfel, întrucât „procesul-verbal nu este finalizat”, Feliciei Boca riscă să se impute, de către Curtea de Conturi, suma de 5.000 de lei.

Dr. Petrea Dulgheru precizează că, în conformitate cu Legea nr. 180 din 2002 privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă nr. 2 din 2001, plângerea, împreună cu dosarul cauzei, se trimit de îndată judecătoriei în  circumscripţia căreia  a fost săvârşită fapta. Ceea ce nu s-ar fi petrecut în cazul semnalat, „directorul Dănuţ Corneanu blocând procesul-verbal de 5.000 de lei şi netrimiţându-l în instanţă, conform legii”, Dulgheru apreciind că, în acest fel, este subminată autoritatea inspectorilor şi, implicit, a instituţiei”.

Tot în conferinţa de presă de ieri, cât şi în memoriul înaintat ANSVSA, dr. Petrea Dulgheru a mai  semnalat că autolaboratorul special cu instalaţie de frig şi de congelare pentru transportarea probelor şi produselor biologice în condiţii de maximă securitate – cu care DSVSA a fost dotată pe vremea în care director executiv era – a fost dat „unei doctoriţe apropiate” din Rădăuţi, spre „indignarea altor medici zonali cu raza de activitate mult mai mare”. Aceasta, în condiţiile în care autolaboratorul ar fi trebuit să stea cu cheile la dispoziţie, precum autospecialele de pompieri, pentru a se interveni urgent în eventualele cazuri de pestă porcină africană sau gripă aviară „care bat la uşile judeţului”.

În noul memoriu, dr. Petrea Dulgheru solicită răspuns preşedintelui ANSVSA, Robert Chioveanu, precum şi înlocuirea directorul interimar cu delegare dr. Dănuţ Corneanu, în caz contrar considerându-se obligat să meargă, personal, „la primul ministru şi preşedintele României”.

Fost membru al PNŢCD şi actual liberal, dr. Petre Dulgheru, îl sesizează şi pe Gheorghe Flutur, preşedintele Organizaţiei Judeţene a PNL, „să se intre în normalitate”, „să nu mai fie ţinuţi în braţe asemenea oameni”, „să fie pus un interimat dintre atâţia funcţionari”, pentru că „vin alegerile locale şi cele parlamentare”. „Dacă aceste lucruri nu se întâmplă, eu, în persoană, alături de agenţii economici şi medicii veterinari nemulţumiţi din judeţ, vom organiza proteste la Consiliul Judeţean, la Prefectură, la sediile PNL şi Direcţiei Sanitare Veterinare” a punctat dr. Petrea Dulgheru.

De cealaltă parte, dr. Dănuţ Corneanu, directorul executiv al DSVSA, evidenţiază că echipa de control formată din dr. Elvira Nichita, inspector control oficial siguranţa alimentelor, şi dr. Alexandru Balcan, inspector cu atribuţii de control oficial siguranţa alimentelor, angajat, a fost legal constituită, conform Ordonanţei de Guvern nr. 42 din 2004.

Potrivit dr. Dănuţ Corneanu, controlat fiind, operatorul economic din Vatra Dornei nu a fost cooperant cu echipa de control, nu a semnat procesul-verbal, fiind invitat la DSVSA Suceava, „unde a cerut şi audienţa la  director”. „Am avut o discuţie cu privire la actul de control şi deficienţele constatate, iar după finalizarea discuţiilor am solicitat unele clarificări medicului oficial din Vatra Dornei. Dr. Felicia Boca a prezentat situaţia urmând ca – în funcţie de antecedente, respectiv dacă unitatea a fost sancţionata în ultimii 3 ani, dacă există riscuri asociate cu impact asupra siguranţei alimentului – să se dispună măsuri. Aceasta, ţinându-se cont de flexibilitatea regulamentelor europene, începându-se de la sancţionarea cu avertisment, până la amendă, suspendarea sau interzicerea activităţii” a precizat şeful DSVSA Suceava.

Dr. Dănuţ Corneanu reliefează că operatorul economic a fost invitat din nou la sediul Circumscripţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţă Alimentară din Vatra Dornei, dar nu s-a prezentat. În consecinţă, aflăm că vor fi dispuse măsuri, cu sancţiunile implicite, iar acestea „se vor comunica prin poştă”. „Colegii din structurile de control oficial din DSVSA, precum şi colegii din structurile de control oficial din circumscripţiile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor oficiale din teritoriu au aceleaşi drepturi şi atribuţii, nefiind subminate, sub nicio formă, autoritatea unora sau altora” a punctat dr. Dănuţ Corneanu, director executiv al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor.

Cât despre autolaboratorul DSVSA, dr. Dănuţ Corneanu spune că autoturismul a fost redistribuit pe zona Rădăuţi, teritoriu cu o încărcătură foarte mare de unităţi de producţie şi, la fel, cu un număr foarte mare de probe care sunt trimise laboratorului DSVSA. De altfel, conducerea instituţiei intenţionează repartizarea de maşini şi pentru alte circumscripţii din judeţul Suceava.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: