Firmele sucevene sunt obligate să crească salariul minim

Agenţii economici trebuie să transmită modificarea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată în Registrul general de evidenţă a salariaţilor.

Anunţul este făcut de Romeo Butnariu, şeful Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Suceava, precizând că, în baza Hotărârii Guvernului nr. 905 din 2017 privind Registrul general de evidenţă a salariaţilor, firmele se vor conforma acestei obligaţii în termen de 20 de zile lucrătoare de la data producerii modificării, respectiv cea de 1 ianuarie 2020.

Demersul survine majorării, de la începutul acestui an, a salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, noul cuantum fiind de 2.230 de ei pe lună. Inspectorul-şef Romeo Butnariu precizează că, potrivit prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 935 din 2019, de pe 1 ianuarie 2020, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, prevăzut în Legea nr. 53 din 2003, respectiv în Codul muncii, este stabilit în bani, fără a include sporuri şi alte adaosuri, la suma de 2.230 lei lunar, pentru un program normal de lucru de 167,333 de ore, în medie, pe lună, reprezentând 13,327 de lei pe oră.

Prin excepţie, începând cu 1 ianuarie 2020, în cazul personalului încadrat pe funcţii pentru care se prevede nivelul de studii superioare, cu vechime în muncă de cel puţin un an în domeniul studiilor superioare, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, fără a include sporuri şi alte adaosuri, rămâne la 2.350 de lei lunar, pentru un program normal de lucru de 167,333 de ore, în medie, pe lună, reprezentând 14,044 de lei pe oră.

Conform lui Romeo Butnariu, şeful ITM Suceava, de pe 1 ianuarie 2020, toate drepturile şi obligaţiile stabilite potrivit legii se determină prin raportare la nivelul de 2.230 de lei al salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI