Triumful eşecului

Opoziţia românească e foarte optimistă şi vioaie după plecarea din 4 noiembrie de la Palatul Victoria, atât de vioaie că devine comic-satirică: Viorica-Vasilica Dăncilă a pierdut alegerile prezidenţiale la scor de forfait, dar cică PSD nu a pierdut voturi, ci şi-a păstrat intact bazinul electoral; Guvernul Dăncilă şi Eugen-Orlando Teodorovici, fost ministru de Finanţe, au avut o execuţie bugetară discreţionară, aruncând banii la clientela politică şi amânând TVA şi alte cheltuieli pentru la anul…, dar vina scăderii ratingului de ţară aparţine cică noului ministru de finanţe, aflat în post abia de  5 săptămâni… Miniştrii social-democraţi au măcelărit 3 ani legile justiţiei şi nu numai, au eliberat aiurea peste 22000 de deţinuţi, unii criminali şi violatori, dar, pierzând guvernarea, s-au apucat să le schimbe cu 180 de grade! Nu cumva marele partid social-democrat joacă tontoroiul în faţa propriului electorat de frică să nu-l piardă cu totul şi nu-şi recunoaşte în ruptul capului gravele erori politice şi administrative păcălindu-ne că nici usturoi n-a mâncat, nici gura nu-i pute?

Este adevărat că Viorica Dăncilă a strâns cum-necum 33,91%, adică 3.339.922 voturi, numai că cifrele includ nu doar voturile candidatei PSD, ci şi pe acelea împotriva lui Iohannis. Cifrele corecte pentru PSD sunt acelea din primul tur de scrutin: 20,26% şi 2.051.725 voturi, cifre confirmate şi de alegerile europarlamentare. Nu ştim de ce se îmbată cu apă rece.

Cât despre scăderea ratingului de ţară, să le aducem aminte că nu a fost lună, ba nici săptămână, cel puţin în ultimul lor an de guvernare, să nu vină atenţionări şi chiar ameninţări de la bănci europene, de la FMI, de la organismele financiare europene şi internaţionale legate de cheltuieli nesăbuite şi creşterea aberantă a deficitului bugetar. Cauzele sunt arhicunoscute: pomeni electorale, creşteri salariale nesustenabile în sistemul bugetar, bazate în principal pe împrumuturi externe, cheltuirea discreţionară a banului public de către miniştri şi baronii de partid, întreţinerea unui sistem clientelar în jurul ministerelor, luxul guvernării cu elicoptere şi maşini scumpe, scăderea drastică a investiţiilor şi a intrării de fonduri europene…

Acum, când artificiile şi malversaţiunile financiare le ies la iveală, s-au trezit să arunce vina asupra noului ministru al Finanţelor, deşi nu el a fost cel ce a amânat rambursările de TVA pe la anul, nu el a amânat plăţi obligatorii de fonduri pentru diferite firme, întreprinderi, instituţii şi categorii sociale, toate pentru a se încadra în limitele deficitului bugetar. Nu din altă parte vine comportamentul obraznic al fostului ministru de Finanţe, prins cu ocaua mică. Nu că ar fi pentru prima dată.

La fel cum nu se întâmplă acum prima dată transformarea unei înfrângeri în victorie. Vezi situaţiile din 1996, 2004 şi 2014. Ceea ce nu pot înţelege e altceva: de obicei eşecurile partidelor la guvernare şi în alegeri sunt urmate de analize pertinente ale cauzelor, iar vinovaţii, în mod obligatoriu, fac un pas în spate sau dispar cu totul din politică şi spaţiul public.

Or PSD a trecut peste această fază  fără dram de penitenţă, reintrând „în câmpul tactic“ al bătăliei politice ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat: aceleaşi pretenţii că partidul face şi drege ce are chef, „fiindcă poate“, aceeaşi încrâncenare când vine vorba de Justiţie şi mai ales de SIIJ, supranumită „SS“, aceeaşi atitudine faţă de colegii intraţi în vizorul justiţiarilor…

În mod normal, după astfel de înfrângeri, partidele serioase se întorc la propria ideologie, încercând să şi-o actualizeze şi să şi-o apropie de nevoile cetăţenilor, nu puţine în această perioadă. Numai că în PSD nu mai pomeneşte absolut nimeni de ideologie şi doctrină, semn că partidul a abandonat nu numai social-democraţia, ci şi ideea de reprezentativitate. Ca şi în epoca viteazului teleormănean Dragnea, va reprezenta doar interesele membrilor de partid şi ale aroganţilor lideri. Caz în care misiunea social-democraţiei româneşti va fi preluată de o altă mişcare politică aşteptând deja la cotitură. Doar nu degeaba USR se încălzeşte pe margine.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: