Câteva zeci de persoane au protestat ieri în Pasul Mestecăniş

> S-a scandat: „Bucovina suntem noi, nu vrem groapă de gunoi !”

Câteva zeci de persoane au participat, duminică, în Pasul Mestecăniş, la un protest privind amplasarea depozitului ecologic de deşeuri din zona de munte a judeţului Suceava în apropiere.

La protestul organizat de câmpulungeanul Gheorghe Sologiuc, au participat circa 40 de persoane, iar unii dintre vorbitori au considerat că numărul acestora este prea mic, ceea ce arată o slabă implicare civică.

Unul dintre cei care contestă de mai mulţi ani construcţia depozitului ecologic în această locaţie, Aristide Maxim, a cerut desfiinţarea defintivă a depozitului şi schimbarea destinaţiei acestui loc în scop turistic, în scop agroturistic, în scopul protejării vieţii şi sănătăţii oamenilor. El a spus că se adresează şi autorităţilor europene pentru salvarea Mestecănişului, considerând că s-a făcut o mare greşeală.

La protest a fost prezent şi Vasile Stati, preşedintele Partidului Verde – filiala Câmpulung Moldovenesc, care a arătat că în Bucovina turistică ar trebui să fie făcute horă la Mestecăniş, megaconcerte, hotelărie şi ospitalitate şi nu depozit de deşeuri.

„În curând Bucovina va înverzi. Partidul Verde încă nu şi-a spus cuvântul. Să trimiteţi înapoi aceşti politicieni care nu au mai plecat de la guvernare” a spus liderul PV Câmpulung Moldovenesc, care consideră că partide precum PSD, PNL, ALDE şi UDMR trebuie înlocuite. El a arătat că locuitorii din Câmpulung Moldovenesc vor avea de suferit din cauza acestui depozit şi a spus că „levigatul ne va otrăvi în Câmpulung Moldovenesc”.

Sosit la protest cu o maşină a Salvamont, liderul PSD Vatra Dornei, Petru Ariciuc, a precizat din start că nu a venit să reprezinte instituţia la această acţiune. El a aminitit că proiectul depozitului ecologic din zona de munte a început în perioada 2004-2005 şi că a fost şi el în deplasare cu Comisia de mediu, pentru a se stabili amplasamentul.

Ariciuc a spus că au fost vizitate mai multe zone, iar una care se preta foarte bine era în zona „Fierul”, din comuna Iacobeni, dar unde accesul era dificil, iar apoi deplasarea a fost în Pasul Mestecăniş. Însă nu a mai ştiut care au fost discuţiile ulterioare.

El a precizat că a aflat după câţiva ani că depozitul va fi realizat în Pasul Mestecăniş.

Ariciuc a spus că nu ştie dacă se va reuşi oprirea depozitului, pentru că mişcarea civică de amploare a fost începută când investiţia era de circa 50%, iar acum este finalizată.

„Aici va fi un exemplu de «bune practici» a ceea ce înseamnă lipsa unei forţe civice, lipsa de implicare a cetăţenilor. Ceea ce se întâmplă acum, foarte puţină lume a venit” a spus Ariciuc.

El consideră că nu va putea fi oprită funcţionarea depozitului din Pasul Mestecăniş.

„Nu cred că vom putea opri funcţionarea acestei gropi. Vom putea monitoriza ceea ce se va depune aici” a spus Ariciuc.

Deputatul USR Daniel Popescu l-a contrazis în cuvântul său pe Ariciuc şi a spus că nu sunt puţini cei veniţi la protest.

„Suntem câţi trebuie la o asemenea acţiune care vine în susţinerea comunităţii locale” a declarat deputatul USR.

El a spus că în cei 11 ani petrecuţi în afara României a călătorit foarte mult şi nu a văzut o asemenea groapă de gunoi într-o ţară europeană. Popescu a arătat că politicul este influenţat de civic şi susţine că există posibilitatea opririi acestui proiect.

„Dacă noi continuăm demersurile în mod paşnic, constructiv, avem şansa să oprim această aberaţie din vârf de munte” a spus deputatul USR, care a apreciat comunitatea locală care luptă din 2007 împotriva acestei investiţii.

Deputatul Popescu a spus că ar trebui realizată o nouă consultare publică, pentru a se vedea ce ar putea fi construit pe zona acestui depozit de deşeuri.

Dinu Zară, jurnalist Intermedia TV Suceava, a vorbit şi el în cadrul acţiunii de protest şi a spus că toate gunoaiele depuse acolo vor fi luate de vântul care suflă cu putere în zonă.

„Nu ne dorim această groapă de gunoi. A fost construită ilegal, toate autorizaţiile şi avizele au fost emise ilegal” a spus jurnalistul. El a mulţumit celor care contestă această groapă şi a cerut autorităţilor judeţene  să sisteze de urgenţă toate demersurile până când justiţia va decide definitiv şi irevocabil dacă a fost respectată legea.

Participant la protest, liderul Plus Suceava Radu Rey a spus că locuieşte în Câmpulung Moldovenesc, lucrează la Vatra Dornei, că trece zilnic pe lângă acest depozit şi că îi este ruşine de această investiţie. „Ce impact va avea asupra turismului?” s-a întrebat Rey, care a adăugat că acest depozit de deşeuri se află chiar la intrarea în Ţara Dornelor, destinaţie de ecoturism.

„Ne chinuim să promovăm Ţara Dornelor destinaţie de eco-turism cu groapă de gunoi chiar la poarta de intrare” a spus Radu Rey.

El consideră că trebuie ca banii pentru această investiţie să fie returnaţi Comisiei Europene, pentru că prejudiciile ar fi mai mari dacă aceasta va funcţiona, şi a cerut ca cei care au greşit să-şi asume şi să plătească.

Radu Rey s-a pronunţat pentru reconversia acestei zone. El a propus conceperea unei scrisori-manifest semnate de partidele politice, de localnici, investitori, care să fie adresată Parlamentului, Preşedinţiei şi Uniunii Europene.

La final, unul dintre participanţi a cerut celor prezenţi să spună câţi sunt crescători de animale din zonă şi câţi au pensiuni şi a aflat că dintre cei aproape 40 de participanţi şapte sunt crescători de animale, unul are o pensiune autorizată, iar trei au pensiuni neautorizate.

„Slăbuţ. Nouă, celorlalţi, ne pasă de ceea ce se întâmplă în Ţara Dornelor, a conchis acesta.

Participanţii au încheiat protestul scandând „Bucovina suntem noi, nu vrem groapă de gunoi!”. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: