Biserica de lemn „Sfântul Dumitru” din Adâncata a fost restaurată

Proiectul de restaurare şi conservare a bisericii monument istoric cu hramul „Sfântul Dumitru” din comuna Adâncata a fost finalizat. Anunţul a fost făcut de preotul paroh Mitu Pascal în cadrul unei conferinţe de presă care a avut loc ieri, la Parohia Adâncata II. Acesta a vorbit despre demersurile care au stat la baza realizării proiectului de conservare şi restaurare a bisericii, contractul pentru începerea lucrărilor fiind semnat la data de 14 decembrie 2017. Proiectul a vizat refacerea bisericii în structura de rezistenţă, schimbarea bârnelor de la pridvor, a duşumelelor şi a acoperişului şi refacerea picturilor, a iconostaselor şi a cupolei. Părintele a mai spus că la construcţia iniţială s-au mai adăugat pronaosul şi pridvorul, iar prima slujbă de sfinţire a bisericii va avea loc în primăvara anului viitor, până atunci însă urmând să rămână deschisă pentru vizitatori.

Primarul comunei Adâncata, Viorel Cucu, a vorbit despre importanţa pe care a impus-o restaurarea acestui monument istoric, „un obiectiv deosebit de important pentru Adâncata şi pentru întreg patrimoniul bucovinean”, mulţumind preotului paroh Mitu Pascal pentru strădania sa de a se implica în acest proiect şi de a-l transforma în realitate şi pentru iniţierea şi organizarea anuală a taberei de creaţie „Micii iconari”, acolo unde elevii s-au remarcat prin pictarea icoanelor pe sticlă şi lemn. Preotul Dimitrie Horga, consilier eparhial, a mulţumit ÎPS Pimen pentru că „şi-a arătat purtarea de grijă faţă de biserică prin punerea în parohie a părintelui Mitu”, mulţumindu-i acestuia, directoarei firmei de consultanţă Regional Consulting, Doina Iacobanu, care a fost prezentă la eveniment, restauratorilor şi tuturor celor care au făcut posibilă conservarea şi restaurarea bisericii de lemn „Sfântul Dumitru” şi integrarea ei în patrimoniul cultural naţional al României. (LAVINIA ŢĂRANU)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: