Săptămâna cadeţilor la Colegiul Naţional Militar „Ştefan cel Mare”

Elevii de gimnaziu din judeţele Suceava şi Iaşi au avut oportunitatea de a participa la programul „Săptămâna cadeţilor”, organizat la Colegiul Naţional Militar „Ştefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc, în perioada 25-29 noiembrie. Această activitate s-a desfăşurat în contextul sărbătoririi Zilei Armatei României şi face parte dintr-o campanie de promovare a carierei militare. În cadrul acestui eveniment, elevii selecţionaţi pe bază de voluntariat din instituţiile civile de învăţământ au fost invitaţii elevilor militari, pentru a se familiariza cu activităţile desfăşurate în colegiu.

Prima serie a fost formată din 21 de elevi din clasele a VII-a şi a VIII-a de la Şcoala Gimnazială „Teodor V. Ştefanelli”, Şcoala Gimnazială „George Voevidca” din Câmpulung Moldovenesc şi Şcoala Gimnazială „Prisăcani” din judeţul Iaşi. A doua serie a avut în componenţă 25 de elevi de la Şcoala Gimnazială Nr. 3 din Suceava, Şcoala Gimnazială Nr. 3 din Gura Humorului şi Şcoala Gimnazială „Bogdan Vodă” din Câmpulung Moldovenesc. „Cadeţii” au ales să participe la această activitate din dorinţa de a cunoaşte instituţia de învăţământ şi viaţa de licean militar.

După ce au îmbrăcat uniforma de elev ştefănist, cadeţii au participat la prima oră de pregătire militară. Astfel, îndrumaţi de elevi din clasa a IX-a, au învăţat modul în care se face aşezarea în formaţie, care este formula de salut şi alte noţiuni introductive specifice mediului cazon.

 Pe parcursul zilelor petrecute la colegiu, elevii de gimnaziu s-au încadrat în programul orar al elevilor militari, au vizitat spaţiile de învăţământ şi au participat la un cenaclu literar susţinut de elevii ştefănişti. Una dintre provocările de care au avut parte cadeţii a fost exersarea traseului utilitar-aplicativ, probă pe care o vor susţine la examenul de admitere.

La finalul activităţilor, Alexandra Balahură a menţionat: „A fost o experienţă unică, a fost minunat să văd cum este să trăieşti într-un astfel de colectiv. Pot să spun că am învăţat ce înseamnă unitatea, pentru că ei, elevii militari, nu sunt doar colegi, ei sunt ca o adevărată familie. Le mulţumesc atât profesorilor şi cadrelor militare pentru această oportunitate, cât şi elevilor din compania a II-a care ne-au primit în mica lor familie!”.

Acum, că aventura lor s-a încheiat, elevii de gimnaziu vor împărtăşi colegilor de la şcolile de provenienţă momentele inedite petrecute în aceste zile la Colegiul Naţional Militar „Ştefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc. (GEORGIANA LUPU; Foto: LAURENŢIU SBIERA, MIRUNA MODIGA)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: