La Muzeul de Istorie din Suceava

„Efecte”

Artiştii Adrian Leonard Melish şi Valentin Tipa expun, în spaţiul expoziţional de la etajul întâi al Muzeului de Istorie din Suceava, lucrări de pictură şi sculptură alăturate sub inspiratul generic „Efecte”. Vernisajul, petrecut luni după-amiază, a fost, aşa cum a spus şi criticul de artă Delia Ioana Leizeriuc, „o întâlnire între prieteni”, numeroşi fiind cei care au venit să le fie alături la ceas de bilanţ 2019. „O expoziţie care merge la inimile tuturor, de care sunt încântată” a spus Delia Leizeriuc despre creaţiile celor doi artişti care, „se observă cu uşurinţă, muncesc cu pasiune şi, totodată, cu devotament”.

„Echilibrat în viaţa de zi cu zi, Leonard Melish este un pic mai năvalnic şi impresionează prin vigoarea creaţiilor sale, dar în care se simte căldura, prin rafinament cromatic interesant, în timp ce la Valentin Tipa se remarcă printr-un anume calm, domol, moderat, fapt care face ca lucrările celor doi să se combine armonios. (…) Este un pictor al impresiei imediate, un pictor spontan, cu o vervă coloristică în tonuri exuberante, chiar incitante.”

Sculptorul Valentin Tipa, „în lucrările căruia accentul cade pe vigoarea expresiei şi echilibrul tensiunilor interne”, „preia un anume fond de subiecte şi motive pe care le structurează continuu şi pe care-l îmbogăţeşte. Lucrările sale alcătuiesc un univers plastic congruent, de vibrantă esenţă românească. Vădind disponibilităţi artistice deosebite, pune accentul pe valoare, dar cu o modestie ieşită din comun” apreciază criticul de artă. „Mă bucur că cei doi, care şi-au conturat un statut autonom pentru care mă înclin, deţin măiestria de a ne determina să ne privim pe noi înşine în raport cu arta lor, ceea ce e impresionant” a conchis Delia Ioana Leizeriuc.

Cei doi artişti au mulţumit celor prezenţi pentru că le sunt alături la un eveniment de bilanţ pe care speră să-l repete şi la anul, deşi nu este o întreprindere uşoară cea de creator, „dar sperăm că din pasiunea noastră s-a născut ceva care să ne satisfacă şi pe noi şi, sperăm, şi pe voi”, a spus Adrian Leonard Melish.

Pe lângă bucuria de a le admira creaţiile, Adrian Leonard Melish şi Valentin Tipa au făcut şi o surpriză celor prezenţi la vernisaj.

A recitat „Moartea căprioarei”, în zi de 2 decembrie, când s-a născut Nicolae Labiş, cu talentul şi sensibilitatea care o caracterizează, Adela Şulea, iar cei patru elevi ai Colegiului de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava – Cosmin Diaconescu – orgă, Alexandru Sebastian Arhan (vioară), Alexandru Constantin Raicu Andreica (chitară) şi Narcis Petrovici (cajon) au susţinut un microrecital, pentru care au primit binemeritate aplauze.

Expoziţia „Efecte”, ce însumează 18 tablouri şi 12 sculpturi, poate fi vizitată până pe 20 decembrie.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: