„În umbra marelui plan” vine la Suceava

Vineri, 22 noiembrie, ora 19, la Auditorium Joseph Schmidt, aveţi ocazia să vă întâlniţi cu echipa de la Reactor de creaţie şi experiment şi cu spectacolul „În umbra marelui plan”, de Catinca Drăgănescu.

Reactor de creaţie şi experiment este un important punct de referinţă în zona teatrului independent, cu un rol substanţial în promovarea dramaturgiei contemporane şi a artiştilor independenţi. Acesta constituie un model de implicare prin artă, un model de urmat.

Spectacolul „În umbra marelui plan” a fost invitat în importante festivaluri de teatru din ţară, dintre care amintim: Festivalul Naţional de Teatru, Festivalul Undercloud, Festivalul Internaţional Multicultural de Teatru Tranzit Feszt, Festivalul European al Spectacolului Timişoara – Festivalul Dramaturgiei Româneşti (FEST-FDR).

„În umbra marelui plan” este un spectacol care vorbeşte despre istorie la nivel personal, o istorie mică, parte dintr-o istorie mare, povestea unei familii, povestea multor familii. Un spectacol cât o istorie, redată cu umor, cu sensibilitate, cu emoţie, un spectacol în care ne regăsim fiecare dintre noi, în care regăsim experienţe trăite sau povestite, experienţe care fac parte din istoria fiecărei familii.

„În umbra marelui plan” este un spectacol pe care critica de specialitate îl consideră unul dintre cele mai bune producţii ale Reactorului, „un spectacol care trebuie văzut”, „un spectacol necesar”

„Aducând în atenţia publicului condiţia femeii în perioada comunistă, privită prin prisma unei cronici de familie ţintuită în câteva repere temporale pe parcursul a şase decenii, amendând stereotipuri şi clişee despre viaţa în comunism şi exploatând emoţional şabloanele de familie pe care le-am moştenit cu toţii, „În umbra marelui plan” este o încercare de recuperare a identităţii. Un mic plan construit cu umor şi cinism pentru a revela costurile creării omului nou şi a mitului „promised land-ului“ autohton şi presiunea socială la care este supus individul, forţat să renunţe la idealurile personale şi profesionale, constrâns să intre în tipare, să-şi trădeze colegii, prietenii şi chiar familia pentru a supravieţui într-un sistem bolnav. La genul feminin.” Luciana Antofi (lucianantofi.wordpress.com)

„În umbra marelui plan este o lecţie care ne spune că nu poţi să ştii încotro mergi până nu înţelegi de unde vii, iar primul pas este tocmai înţelegerea trecutului, a cauzelor şi a faptului că umbra dictaturii şi a comunismului este încă aşternută peste România.” (evantaiulmemoriei.ro)

„Spectacolul trebuie văzut de mai multe generaţii. Trebuie văzut cu bunicile care se vor regăsi zâmbind probabil amar când se vor recunoaşte în clişee atât de bine evidenţiate din timpurile în care se trăia cu teamă. La fel, trebuie văzut cu mamele care se vor privi oglindite într-o vreme în care se căsătoreau pentru că aşa «se cădea». Generaţiile tinere vor fi auzit despre tot ce se întâmplă pe scenă din poveştile familiei. Astăzi libertatea are un sens mai apropiat de cel din dicţionar (şi sper să şi rămână astfel), iar tinerii au flexibilitatea de a-şi crea un viitor propriu bazat nu pe o ideologie, ci pe modele şi valori în care cred.” Ilinca Urmuzache (revistascena.ro)

„Creat de regizoarea Catinca Drăgănescu, spectacolul investighează perioada comunistă din perspectiva generaţiilor care nu au cunoscut-o direct, dar care simt nevoia de a explora trecutul pentru a înţelege prezentul. Spectacolul este o saga de familie întinsă pe trei generaţii, prezentată din punctul de vedere al femeilor, dar în continuă relaţie cu bărbaţii, ai familiei şi ai istoriei. Căci spectacolul (în contrast cu documentarele, care alcătuiesc majoritatea producţiilor de la Reactor, acesta are un scenariu ficţional) vizează două direcţii: pe de o parte, discrepanţa între retorica oficială comunistă şi realitatea individuală, pe de altă parte, o perspectivă feminină asupra istoriei recente.” Oana Stoica (dilemaveche.ro)

Acest eveniment reprezintă începutul unui proiect de colaborare între Asociaţia Un concept LUNA, Universitatea Ştefan cel Mare Suceava şi Casa de Cultură a Studenţilor Suceava.

Cultura reprezintă un element de importanţă strategică al dezvoltării sociale şi comunitare, constituind un factor esenţial atât al dezvoltării individuale, cât şi al consolidării sociale, prin dialog şi coparticipare activă.

De asemenea, cultura contribuie la structurarea societăţii şi a personalităţii umane şi trebuie privită deopotrivă ca mod de viaţă personală, dar şi ca liant social, asigurând accesul la valorile unei societăţi bazate pe principiile toleranţei, diversităţii, exigenţei.

Astfel, acest proiect îşi propune să ofere publicului sucevean ocazia să descopere producţii importante de pe scena teatrului românesc contemporan, spectacole de referinţă atât prin calitatea actului artistic, cât şi prin calitatea mesajului cultural şi social.

„În umbra marelui plan” este o producţie Reactor de creaţie şi experiment, Cluj-Napoca, 2018. Regia şi dramaturgia Catinca Drăgănescu, scenografia Anda Pop, asistenţă creativă Catrinel Bejenariu, distribuţia Raluca Mara, Oana Mardare, Paula Rotar, Doru Taloş. Program cultural cofinanţat de AFCN, Primăria şi Consiliul Local Cluj-Napoca şi UNITER.

Preţul unui bilet este de 10 lei. Accesul pentru studenţi, elevi şi pensionari este gratuit pe bază de invitaţie care se poate procura de la sediul Casei de Cultură a Studenţilor, str. Zorilor, nr. 6 (lângă Auto Albina). Biletele se pot achiziţiona şi on-line de pe www.ccs-sv.ro

Reactor de creaţie şi experiment Cluj 

Reactor de creaţie şi experiment este un spaţiu cultural din Cluj-Napoca, un teatru independent, un spaţiu de concerte şi expoziţii. Înfiinţat în 2014, Reactor şi-a crescut treptat aspiraţiile şi proiectele, majoritatea axate pe sprijinul tinerilor artişti (Fresh Start – rezidenţe de creaţie) şi a dramaturgiei contemporane (Drama 5 – rezidenţe de scriere dramatică), dar şi pe dezvoltarea publicului (Teen Spirit, platformă dedicată adolescenţilor) sau pe punerea în discuţie a unor teme actuale (Reactor Social). O altă platformă de succes a spaţiului este MiniReactor, care propune săptămână de săptămână un program de spectacole, ateliere şi alte activităţi pentru cei mai mici dintre locuitorii Clujului.

Deschiderea către oameni şi idei a transformat Reactorul într-un catalizator al energiilor creative clujene, un loc care nu îngrădeşte libertatea de expresie şi care încurajează experimentul artistic. Convingerea că un mediu cultural bogat e esenţial pentru dezvoltarea unui oraş, a calităţii vieţii şi a publicului acestuia, este doar unul din motivele pentru care cei de la Reactor cred în colaborare şi schimb de idei şi menţin relaţii apropiate cu ceilalţi membri ai comunităţii artistice din Cluj-Napoca şi din ţară. Poţi afla mai multe despre Reactor pe reactor-cluj.com

Asociaţia Un concept LUNA

„Asociaţia Un concept LUNA s-a născut din dorinţa de a contribui la crearea lumii pe care ne-o dorim. Ne dorim o lume în care educaţia, cultura, arta să devină priorităţi şi să fie accesibile pentru toată lumea. Ne dorim o lume în care artiştii, creatorii să fie valorizaţi şi recunoscuţi pentru contribuţia adusă umanităţii şi să devină modele. Ne dorim ca educaţia, cultura, arta să fie bazele dezvoltării societăţii.”

Asociaţia Un concept LUNA are ca misiune să aducă artiştii în mijlocul comunităţii, să ofere perspective noi, să deschidă dialogul; să sprijine artiştii, să-i promoveze şi să le ofere un loc unde să se exprime, să se dezvolte, să cerceteze, să contribuie la dezvoltarea comunităţii; să creeze oportunităţi, instrumente pentru ca artiştii să se întâlnească cu publicul şi să se descopere reciproc; să ofere categoriilor defavorizate cultural (şi nu numai) şansa să descopere importanţa şi bucuria artelor prin activităţi specifice (spectacole lectură, spectacole de teatru, concerte, ateliere, conferinţe, dezbateri etc); să faciliteze accesul la educaţie, cultură, artă; să încurajeze şi să promoveze descoperirea tinerelor talente.

„Credem în puterea exemplului, în puterea lui «Împreună». Credem în implicare, în puterea fiecărui individ de a contribui la crearea lumii pe care ne-o dorim. Credem în egalitatea de şanse şi libertatea de exprimare. Credem că prin actul artistic se pot pune întrebări şi găsi răspunsuri.”

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: