Roşa

Deşi, prin soţie, are şi neamul meu legături cu Roşa Cernăuţiului, regretatul Mircea Motrici m-a „luat cu el”, aflaţi fiind la Cernăuţi, la slujba de duminică de la biserica de acolo, de unde a scris recent colega noastră de la „Zorile Bucovinei”, Maria Toacă.

De fapt, la sfârşitul slujbei, după ce am şters-o de la o chestie oficială ce se petrecea în oraş, am poposit în ograda bisericii. Anume lângă o cruce simplă, care purta în poale o sumedenie de nume. Peste presupusul mormânt străjuit de crucea de piatră era aşternută o faţă de masă curată şi încăpătoare, pe care se aflau aşezate bucate şi fireştii colaci mari, frumoşi, căci şi colacii pot fi frumoşi, sticle cu băutură, adică cele pe care creştinul ortodox le aduce cu sine ori de câte ori pomeneşte pe cineva.

La ieşirea din biserică, la terminarea slujbei, enoriaşi şi preot s-au adunat în jurul crucii şi atunci am aflat că toţi îşi pomeneau morţii „de departe”, din nesfârşitele Siberii în care au fost duşi cu forţa de barbarii „eliberatori”. Erau celebraţi cei peste 100, dacă mai ţin bine minte, de deportaţi din Roşa în adâncurile nemiloasei Rusii şi nemaiîntorşi vreodată acasă…

Mircea i-a luat un interviu, cu destulă fereală, preotului şi ceva, ceva din nesfârşita dramă de la Roşa a pătruns, prin intermediul radioului românesc, şi în ţară.

Am fost şi eu ulterior la Roşa, fără Mircea de astă dată, ci la neamuri, urcând prin grădini până la casa verişoarei Mărioara. Căci Constantinovicii au fost risipiţi de război şi de ocupaţie peste tot: părinţii şi doi fraţi au întârziat să plece şi au fost întorşi de ruşi, iar doi fraţi s-au refugiat în România. Cel mai mare dintre toţi, ajutat să izbândească de neamurile ce vieţuiau deja în România, mi-a devenit socru.

Din fericire, au trăit toţi până la vârste frumoase, neavând nenorocul de a cădea în plasele pescarilor de oameni care au fost ruşii…

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI