Costul modernizării drumului Dărmăneşti – Stroieşti –Suceava – Dolhasca creşte de la 150 la 226 de milioane de lei

> Cofinanţarea va fi asigurată de CJ Suceava din creditul pentru modernizarea drumului Frasin – Broşteni, pentru care se vor găsi alte fonduri de finanţare

Consiliul Judeţean Suceava a aprobat, luni, actualizarea indicatorilor tehnico-economici pentru proiectul drumului Dărmăneşti – Stroieşti – Suceava – Dolhasca – Iaşi, care se realizează cu fonduri europene, decizia fiind luată după ce la licitaţia organizată pentru desemnarea firmei care să execute lucrarea nu s-a prezentat niciun ofertant.

Astfel, valoarea proiectului a crescut cu peste 70 de milioane de lei, de la 150 de milioane de lei, la 226 de milioane de lei, influenţa fiind cauzată de efectele OUG 114/2018, dar şi de scumpirile materialelor de construcţii.

Preşedintele Gheorghe Flutur a declarat că CJ Suceava s-a ocupat îndeaproape de scoaterea la licitaţie a acestei investiţii mari, de aproape 75 de milioane de euro. El a spus că atât la Iaşi, cât şi la Suceava nu s-a prezentat nimeni la licitaţie.

El a mai spus că este un fenomen naţional lipsa de ofertanţi şi că în urma discuţiilor cu liderul de proiect, CJ Iaşi, s-a luat decizia actualizării preţurilor

Flutur a menţionat că diferenţa de preţ nu este asigurată prin Programul Operaţional Regional, iar în urma analizelor cu departamentele de specialitate din CJ Suceava s-a ajuns la concluzia că fondurile vor fi folosite din creditul angajat de CJ Suceava pentru modernizarea mai multor obiective, între care drumul Frasin – Ostra – Broşteni, unde nu s-a adjudecat lucrarea.

„Pentru drumul Frasin – Broşteni să găsim alte surse de finanţare. Am început nişte reparaţii pe nişte tronsoane. Nu vom avea suficienţi bani, dar asta este situaţia astăzi”, a spus Flutur.

El a explicat că la drumul Frasin – Broşteni, dacă se reiau acum procedurile pentru desemnarea firmei care să lucreze, este posibil ca în luna noiembrie să fie stabilit câştigătorul, dacă nu sunt contestaţii.

Preşedintele Flutur a mai declarat că a discutat şi cu ministrul Dezvoltării pe această temă, pentru că se modifică substanţial formula de finanţare pentru acest drum şi că se depăşeşte valoarea de 75 de milioane de euro pentru acest proiect cu fonduri europene.

„Nu e din vina noastră. Astea sunt preţurile. Noi am avut studiu de fezabilitate din 2015, iar din 2015 până în 2019 s-au întâmplat aceste modificări uriaşe şi la manoperă, şi la materiale şi iată-ne în această situaţie”, a declarat Gheorghe Flutur.

Proiectul Regiunea Nord-Est – Axa Rutieră Strategică 1: Iaşi – Suceava” presupune modernizarea a 167,933 km de drumuri -75,73 km pe raza judeţului Suceava şi 92,19 pe raza judeţului Iaşi.

Pe teritoriul judeţului Suceava drumul traversează 11 oraşe şi comune, de la Dărmăneşti şi până la Dolhasca.

În proiect sunt incluse drumurile judeţene de la limita cu judeţul Iaşi – Dolhasca, Suceava – Ipoteşti – Bosanci – Udeşti – Liteni – Dolhasca, Suceava – Frumoasa – Liteni şi Liteni – Stroieşti – Costâna – Dărmăneşti. Valoarea totală a proiectului este de 329,716 milioane de lei, din care valoarea aferentă judeţului Suceava era iniţial de 151,130 milioane de lei. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: