Douăzeci de muncitori fără contract de muncă, prinşi la firmele de construcţii din judeţ

> Inspectorii de muncă suceveni au sancţionat 18 agenţi economici de profil, amenzile date acestora ridicându-se la 180.000 lei > Pe şantiere lipsesc balustradele solide şi suficient de înalte pentru prevenirea căderilor de la înălţime, ignorate fiind îngrădirile instalaţiilor electrice, cât şi legăturile de punere la pământ

Ample acţiuni de control la angajatorii cu activitate în domeniul construcţiilor a organizat Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Suceava în luna iunie. Printre altele, campania a urmărit identificarea şi combaterea muncii nedeclarate şi luarea măsurilor care se impun pentru determinarea respectării de către angajatori a prevederilor legale în domeniul relaţiilor de muncă şi în cel al sănătăţii şi securităţii în muncă. În ceea ce priveşte domeniul relaţiilor de muncă, 18 inspectori de muncă suceveni au descins la 111 angajatori, în urma controalelor aplicându-se amenzi totale de 212.800 de lei.

Inspectorul-şef Romeo Butnariu informează că depistate au fost 28 persoane care desfăşurau muncă nedeclarată, dintre care şapte ale căror contracte individuale de muncă nu fuseseră transmise în registrul general de evidenţă a salariaţilor până cel târziu în ziua anterioară începerii activităţii, 20 de lucrători fără contract individual de muncă şi încă o persoană prinsă la serviciu în afara programului de lucru stabilit prin contractul individual de muncă cu timp parţial. În consecinţă, potrivit şefului ITM, pentru muncă nedeclarată, sancţionaţi au fost 18 angajatori, amenzile date acestora ridicându-se la 180.000 lei. Pe lângă cele amintite, printre deficienţele constate se numără refuzul lucrătorilor de a completa fişa de identificare; neeliberarea de adeverinţe la încetarea raportului de muncă; nerespectarea repausului săptămânal; lipsa copiilor după contractele individuale de muncă la obiectivul de lucru; neevidenţierea timpului de muncă prestat de către salariaţi.

Pe linia securităţii şi sănătăţii în muncă, în campania de verificări au fost antrenaţi şase inspectori, ei controlând 45 de angajatori, cu 934 salariaţi. În baza neregulilor descoperite, 42 de agenţi economici au fost amendaţi cu un total de 6.000 lei. Inspectorul-şef Romeo Butnariu spune că pe durata controalelor s-au constatat deficienţe ţinând de lipsa semnalizările de securitate aferente şantierelor, a planului de securitate şi a echipamentului individual de protecţie acordat. La acestea se mai adaugă inexistenţa echipamentelor de muncă corespunzătoare, prevăzute cu sisteme de protecţie colectivă, precum balustrade solide şi suficient de înalte, dar şi a altor mijloace de oprire a căderile de la înălţime. În cele din urmă, verificarea montării sau demontării schelelor nu se face de către o persoană competentă, constatându-se că sunt ignorate îngrădirile pentru instalaţiile electrice, cât şi legăturile de punere la pământ.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: