Secţia specială e mărul discordiei…

E vorba de secţia de anchetare a magistraţilor, adică a judecătorilor şi a procurorilor, numită Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie (SIIJ). A fost înfiinţată şi a devenit operaţională pe 23 octombrie 2018, conform legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, modificată vara trecută: dispoziţiile art. 881, coroborate cu dispoziţiile art. III, lege republicată, cu schimbările ulterioare, şi această secţie funcţionează în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Care au fost motivarea şi scopul înfiinţării acestei secţii în condiţiile în care infracţiunile din Justiţie erau cercetate ca şi celelalte infracţiuni de către judiciari fără nicio discriminare? Ei, aici e aici: DNA făcea dosare penale presupuşilor corupţi, preponderent celor ce gestionau banul public, iar cei ce gestionau banul public nu erau din Opoziţie, ci din birourile guvernamentale, din rândurile funcţionarilor numiţi de majoritatea de guvernământ, ceea ce a creat impresia că DNA e pusă de statul paralel şi Iohannis să-i „paradeze” pe liderii PSD. S-a iscat astfel un val imens de îngrijorare, ură a dregătorilor în privinţa DNA şi „trebuia făcut ceva”.

Şi s-a făcut această secţie după pofta lor şi în colaborare cu casele de avocatură implicate în dosarele lor de corupţie, „legea fiind elaborată în centre de reflecţie” speciale. O recunoaşte fostul ministru al Justiţiei, Tudorel Toader. Noi credeam că legile se fac în Parlamentul României de către reprezentanţii legitim aleşi şi servesc bunei guvernări a întregului popor român, a tuturor cetăţenilor români, fără discriminare de etnie, rasă, sex sau funcţie. Nu aşa scrie în Constituţie? Sau de când sunt actualii diriguitori la putere scrie degeaba, adică trebuie să beneficieze numai măriile lor de legi şi instituţii special create ca să nu ajungă, Doamne fereşte!, în faţa instanţelor de judecată?

Prin această secţie, se vede cu claritate, s-a dorit subordonarea procurorilor, scoaterea din schemă a incomozilor magistraţi şi stoparea oricărei activităţi de cercetare a abuzurilor puterii, iar primele acţiuni ale sale o dovedesc cu prisosinţă: SIIJ a închis dosare importante de corupţie ori le-a retras, inclusiv din instanţe, vezi cazurile Viorel Hrebenciuc, Sebastian Ghiţă…, şi au deschis alte dosare penale împotriva unor magistraţi care anchetau politicieni, inclusiv lui Bogdan Mateescu, membru al CSM, judecătoarei Crina Muntean…

Or lucrurile acestea s-au văzut imediat din Uniunea Europeană, din capitalele statelor democratice şi nu sunt permise într-un stat de drept, mai ales dacă este membru al Uniunii Europene în baza unui tratat de aderare prin care autorităţile respective au recunoscut supremaţia dreptului comunitar. În consecinţă, s-au abătut asupra Guvernului şi a majorităţii actuale de guvernământ chemările la ordine ale forurilor jurisdicţionale: GRECO, Comisia de la Veneţia, Parlamentul European împreună cu Comisia sa pentru justiţie, şi ale coaliţiilor, ale partidelor componente ale PE, ca să nu mai amintim de intervenţiile comisarilor europeni şi ale unor ambasadori din state care au puternice relaţii economice şi politice cu România. Iar situaţia nu poate rămâne fără urmări.

Astfel că, în loc să începem cu dreptul noua legislatură a PE după alegerile din 26 mai, iată-ne în faţa primului hop: campania electorală i-a ţinut ocupaţi pe liderii europeni până acum, dar cele două rapoarte GRECO ne-au readus în situaţia dinainte de alegeri, când se abătea asupra României pericolul activării „nuclearei”, adică al Art. 7 din Tratatul de aderare. Numai că acum GRECO vine cu ameninţări mult mai grave.

Prima consecinţă va fi amânarea admiterii în spaţiul Schengen până la noile calende, de aceea partidele de guvernământ nici n-ar mai trebui să amintească de acest subiect, iar a doua consecinţă va fi o imagine şi mai proastă a României la nivelul UE, cu toate personalităţile „extraordinare” trimise de unele partide în Parlamentul European. Urmează decizii restrictive la capitolul „Fonduri europene”? Dar poate totuşi se trezeşte cineva până atunci…

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: