O zi dedicată copiilor şi copilăriei, la Fălticeni

 Cu toate că ploaia a dat peste cap programul pregătit pentru sărbătoarea Zilei Internaţionale a Copilului la Fălticeni, o parte din activităţile planificate în aer liber desfăşurându-se în sala de spectacole a Centrului Cultural „Grigore Vasiliu Birlic” şi în sala de sport „Gabriel Udişteanu”, sute de copii şi-au făcut cunoscut talentul de solişti, dansatori, desenatori sau sportivi.

Începând cu ora 10, Grupul Local de Tineret „Aripi în Europa”, în parteneriat cu instituţiile culturale, grădiniţele şi şcolile gimnaziale, a organizat mai multe activităţi pe Aleea Pietonală, în faţa clădirii administraţiei locale. După o repriză de desene pe asfalt, membrii Grupului „Aripi în Europa” i-au implicat pe copii în proiectul „Dansuri la locul de întâlnire”, cei mici fiind invitaţi să imite mişcările voluntarilor care dansau pe ritmurile unui colaj cu cele mai frumoase cântece pentru copii. După ce s-au împrietenit cu liceenii, preşcolarii au jucat diverse jocuri de socializare adaptate vârstei, până la venirea ploii.

Una din cele mai îndrăgite activităţi de la petrecerile pentru copii este „face painting” (sau pictura pe faţă, cu culori speciale pentru piele). Din cauza condiţiilor meteo, activitatea s-a mutat în holul Primăriei, dorinţele copiilor ca pe feţe să aibă modele de prinţese, fluturaşi, Spiderman, Batman, căţeluşi sau pisicuţe fiind îndeplinite.

Cupa „1 Iunie” la tenis de câmp

Turneul de tenis de câmp Cupa „1 Iunie”, organizat sub egida Federaţiei Române de Tenis de Clubul ACS „Nada Florilor” şi Primăria Fălticeni, a reunit peste 50 de copii din judeţ, cu vârsta maximă de 10 ani. Competiţia s-a derulat pe categorii de vârstă atât pentru copiii cu experienţă, cât şi pentru începători. La final, părinţii, antrenorii şi primarul Cătălin Coman le-au cântat micuţilor, de ziua lor, „La mulţi ani!”, au oferit dulciuri, tricouri, brelocuri cu mingi de tenis şi diplome. Cei mai merituoşi au fost răsplătiţi cu cupe şi medalii. Au fost meciuri frumoase, aplaudate de spectatori, fiind realizată şi o ierarhie a celor mai buni sportivi locali, care vor merge la competiţiile naţionale viitoare.

Sute de jucării la Muzeul „Ion Irimescu”

Începând cu ora 13, Asociaţia „Muzeul jucăriilor“, cu sediul în Bucureşti, a vernisat pentru prima dată la Fălticeni o expoziţie de anvergură, gazdă fiind Muzeul de Artă „Ion Irimescu”. Jucăriile din perioada 1920 – 1980 aparţin colecţionarilor Cristian şi Mihai Dumitru. Fiecare jucărie are o poveste a ei, fiecare fiind martora unei emoţii, a unei lacrimi, a unui vis împlinit, fie ascunsă în sacul lui Moş Gerilă, fie cumpărată cu ultimul bănuţ de copii.

„Suntem într-o zi a bucuriei, într-o zi a nostalgiei. Am reuşit pentru această frumoasă zi să vă pregătim o surpriză, această frumoasă expoziţie de jucării, jucării importante şi jucării care stârnesc multă curiozitate pentru copiii, jucării care aduc o notă de nostalgie pentru adulţi” a spus Teodor Bădăţanu, directorul Muzeului de Artă „Ion Irimescu”.

Colecţia de jucării este foarte încărcată sentimental, mai ales în rândul adulţilor, oameni de 40 – 50 de ani regăsindu-şi jucăriile copilăriei împreună cu copiii sau chiar nepoţii lor. Expoziţia este însoţită de o minicolecţie cu imagini vechi ale copiilor cu jucării, dar şi de prezentarea unor filme despre jucării, despre cei doi colecţionari şi pasiunea lor, ca şi despre falimentarea industriei jucăriilor în România.

„Noi venim cu mult entuziasm şi punem gratuit la dispoziţie această expoziţie în cadrul parteneriatelor cu muzeele din ţară. Este a 40-a expoziţie de jucării şi în ea o să revedeţi foarte multe jucării ale copilăriei româneşti, pentru că asta vrem să facem: un muzeu al copilăriei româneşti! Sunt jucării adunate din România în ultimii 40 de ani, pe care le-am căutat prin poduri, pe la prieteni, prin librării. Considerăm că este valoroasă expoziţia noastră, pentru că jucăriile prezentate au înfrumuseţat o parte a copilăriei românilor: a părinţilor, a bunicilor noştri. Avem jucării din anii ’20 – ’30 până în anii ’80.

Mulţi dintre părinţi au recunoscut jucăriile, probabil le-au avut în copilărie, expoziţia având şi o valoare sentimentală” a precizat Cristian Dumitru.

Copilăria în literatură

Prof. Eleonora Bulboacă a vorbit despre copilărie, despre ziua de 1 Iunie, dar a abordat şi subiectul copilăriei în literatură. „Toată literatura lumii se hrăneşte din cărţile copilăriei. Toţi părinţii au reuşit să le facă fericită copilăria odraslelor spunându-le poveşti. Cu poveşti începe literatura pentru copii, cele mai vechi fiind poveştile nemuritoare. Literatura pe care noi o avem în manuale de şcoală, literatura tipărită, basmele tipărite au apărut abia în secolul al XIX-lea. Romanticii au folosit folclorul drept temă şi odată cu ei au apărut cărţile cu poveşti tipărite. În literatura noastră, când vorbeşti de copilărie, te gândeşti prima data la Ion Creangă, Creangă fiind socotit copilul universal, iar „Amintiri din copilărie” este cartea tradusă în cele mai multe limbi din tot ce s-a scris în literatura lumii” a spus prof. Eleonora Bulboacă.

La Centrul Cultural „Grigore Vasiliu Birlic”, Clubul Copiilor şi instituţiile de învăţământ din Fălticeni au organizat un spectacol artistic şi finala concursului „Ai şi tu talent”.

Manifestările dedicate zilei de 1 Iunie au fost organizate de Primăria şi CL Fălticeni, împreună cu Grupul Local de Tineret „Aripi în Europa”, în parteneriat cu instituţiile culturale, grădiniţele şi şcolile gimnaziale, Clubul Copiilor şi Centrul Cultural „GrigoreVasiliu Birlic”.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: