Promovarea multiculturalităţii din comunităţile istorice din Bucovina şi Basarabia

Consiliul Judeţean Suceava intenţionează să obţină finanţare pentru un proiect de promovare a istoriei şi culturii comune Sucevei, nordului Bucovinei şi Republicii Moldova. Proiectul „Traseele voievodului Ştefan cel Mare în Ţara de Sus a Moldovei” urmează a fi promovat în cadrul programului de finanţare a culturii „Constantin Brâncuşi”, derulat prin Ministerul Românilor de Pretutindeni. Valoarea totală a proiectului este de 37.105 lei, la implementarea acestuia CJ având o coparticipare de 1.855 de lei. Pe lângă CJ Suceava, parteneri în proiect sunt regiunea Cernăuţi, raionul Soroca şi oraşul Cricova, „nevoia de implementare a unor proiecte culturale, care să vizeze promovarea istoriei comune, în special în rândul tinerilor”, fiind identificată pe durata cooperării dintre judeţul Suceava şi celelalte trei unităţi administrativ-teritoriale din ţările vecine. Proiectul urmăreşte, printre altele, consolidarea identităţii etnice, împărtăşirea valorilor culturale şi promovarea multiculturalităţii din comunităţile istorice din Bucovina şi Basarabia, angrenaţi fiind 36 de elevi, şi însoţitori ai acestora din urmă, din Cernăuţi, Soroca şi Cricova. Un alt obiectiv îl reprezintă creşterea oportunităţilor de vizitare, dar şi cunoaşterea culturii, istoriei şi a limbii. Astfel, vor fi organizate ateliere de cunoaştere a istoriei şi culturii româneşti pentru 30 de elevi de gimnaziu şi şase profesori însoţitori, pe parcursul a două zile, la sfârşitul lunii iunie 2019, în perioada Festivalului Ştefanian, urmând a fi vizitate monumente istorice care au legătură cu voievodul Ştefan cel Mare.

Un proiect de hotărâre privind obţinerea de finanţare prin programul susţinut de Ministerul Românilor de Pretutindeni este inclus pe ordinea de zi a şedinţei ordinare a deliberativului judeţean.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: