Elevi şi studenţi au participat la atelierele „Cacica: Oameni şi Sare”

> Conf. univ. dr. Carmen Chaşovschi: Au fost formulate propuneri de optimizare a resurselor de patrimoniu şi turism din zonă şi au fost realizate activităţi aplicative în teren

Centrul de Cercetare şi Resurse în Turism (CERC Turism) al Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Administraţie Publică din cadrul USV a organizat, în perioada 18-19 iulie a.c., atelierele „Cacica: Oameni şi Sare”.

Conf. univ. dr. Carmen Chaşovschi de la Centrul de Cercetare şi Resurse în Turism al Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava a precizat, într-un comunicat de presă, că atelierele s-au derulat în cadrul Şcolii de vară „Dezvoltarea competenţelor antreprenoriale”, continuând activităţile demarate în 2017, în cadrul evenimentului Bucovina Brunch.

Astfel, au fost abordate cinci teme, respectiv „Turism şi activităţi recreative”, „Turism şi patrimoniu”, „Industrii creative”, „Antreprenoriat şi sănătate” şi „Antreprenoriat local şi resurse locale”, iar celor 30 de studenţi participanţi li s-au alăturat şi elevi ai Liceului Tehnologic „Nicanor Moroşan” din Pârteştii de Jos, care au însoţit şi ghidat în teren studenţii participanţi la ateliere.

„Zonele de interes au fost clădirile vechi ale Salinei Cacica, Cimitirul vechi, poteca «Oameni şi Sare”. Pe parcursul a două zile a fost realizată analiza situaţiei existente, au fost formulate propuneri de optimizare a resurselor de patrimoniu şi turism din zonă şi au fost realizate activităţi aplicative în teren” a transmis conf. univ. dr. Carmen Chaşovschi.

Ea a menţionat că studenţii de la Facultatea de Arhitectură a Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iaşi, în colaborare cu profesorii de la aceeaşi facultate şi cu arhitecţi de la Ordinul Arhitecţilor din România (OAR), Filiala Nord-Est, au elaborat propuneri de arhitectură pentru clădirile vechi ale salinei şi pentru spaţiul verde din proximitatea acesteia (bănci şi spaţii interactive, neinvazive, panouri de informare şi interpretare).

De asemenea, studenţii din grupa de patrimoniu au investigat, utilizând tehnici antropologice, relaţia comunităţii cu casele tradiţionale, cu vechiul cimitir, în care încă mai există monumente funerare ale primilor colonişti germani şi poloni.

Totodată, au fost continuate intervenţiile de conservare şi reabilitare a monumentelor, intervenţii demarate anul trecut.

Studenţii de la atelierele de turism, sănătate şi industrii creative au venit cu propuneri de programe gastronomice, propuneri de suveniruri şi activităţi în natură, compatibile cu resursele comunităţii.

„Rezultatele au fost prezentate în ultima zi invitaţilor de la Primăria Cacica, ediţiile viitoare ale şcolii de vară urmând să propună implementarea acestora” a precizat Chaşovschi.

Ea a subliniat că partenerii care s-au alăturat atelierelor sunt instituţii şi ONG-uri care au o viziune comună asupra posibilităţilor de dezvoltare a zonei, printr-un turism cultural şi orientat spre natură, care să pună în valoare şi să exploateze înţelept resursele existente. Aceştia sunt: OAR Filiala Nord-Est, Muzeul Satului Bucovinean, iaBucovina, Asociaţia pentru Turism Bucovina, ADER, Universitatea din Sudbury, Canada, Dom Polski Cacica, Parohia Romano-Catolică Cacica, Liceul Tehnologic „Nicanor Moroşan” Pârteştii de Jos. (M.T.)

Print Friendly, PDF & Email

Un comentariu

  1. Mai bune ati rapara stradutele din oras! E vai de ele!

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: