LIVIU PAPUC răsfoind gazete

La Vatra-Dornei – în trecut

O demnă de semnalat apariţie a periodicului „Septentrion”, 2017 (pe care am inventariat-o, deja, la vremea cuvenită, în „Convorbiri literare” de la Iaşi – ziceam acolo: „Bătrâna Societate pentru Cultura şi Literatura Română în Bucovina (înfiinţată în 1862, reactivată în 1990 – după hiatusul impus de regimul oprimant comunist) se manifestă încă şi astăzi cu forţe proaspete şi de bun augur pentru viitor, atât prin activitatea de la sediul central din Rădăuţi şi filialele din ţară, cât şi prin publicaţia Septentrion, cu apariţie anuală, continuatoare în spirit a Foii Soţietăţii… din anii 1865-1869”), deschide mai multe direcţii de investigaţie retro, de amintiri şi poveşti locale, care pot însemna ceva, la nevoie, în conturarea atmosferei unor lumi definitiv trecute, dar ale căror reminiscenţe încă mai bântuie prin sufletele „neliniştite”.

Evocarea domnului Ioan Abutnăriţei, Vasile Deac (1824-1909) – personalitate de seamă a Bucovinei, din pomenitul periodic, despre rolul vrednicului primar în „începătura” băilor de la Vatra Dornei ne-a trimis instantaneu către mai multe informaţii „pescuite” din presa vremii, atât de la Iaşi, cât şi de la Cernăuţi, care vin să completeze tabloul evoluţiei unei staţiuni balneo-climaterice (prefer să nu folosesc mult mai comodele şi des uzitatele, în ziua de astăzi, dar barbarisme, spa sau resort) de renume.

În gazeta „Deşteptarea” de la Cernăuţi, în nr. 25 de la 25 mart./7 apr. 1904, a apărut un interesant anunţ, prin care se preconiza construirea unui edificiu de tratament pentru ofiţeri şi funcţionari (amănunte în textul de mai jos), ale cărui urmări ne-au rămas, deocamdată, necunoscute, dar la a căror devoalare vrednicul colonel Ioan Abutnăriţei (de ce nu la fel de vrednicul Gheorghe Patza) ar putea contribui decisiv. Dar să urmărim anunţul:

Casa de cură pentru i. şi r. ofiţeri şi amploiaţi în Vatra-Dornei.

Din Vatra-Dornei ni se scrie: Prin neobosita îngrijire a comitetului pentru ridicarea unui edificiu de cură pentru i. şi r. ofiţerii şi amploiaţii în Vatra-Dornei, a succes a se aduna un fond, şi prin acesta şi garanţia deschiderii acestui institut binefăcător şi filantropic încă cu începutul lunii iulie a.c. Zidirea aceasta, ridicată după planul consilierului arhitect Wurm, din Viena, e un edificiu în două etaje, în stil foarte plăcut, în care vor afla loc la 116 persoane în decursul sezonului balnear. Edificiul are 19 camere de locuit, sală de conversaţie şi necesarele apartamente lăturaşe. Zidirea aceasta va fi împodobită cu structuri ornamentale, acum date zidirilor monumentale ale Fondului religionar, şi va contribui mult la rădicarea prestigiului localităţilor balneare în Vatra Dornei. Edificiul acesta nu va servi numai spre rădicarea zidirilor în localitate, ci e de însemnătate mare, din motivul filantropic ce-l urmăreşte. Considerarea că mai mult ofiţerii şi amploiaţii nu-şi pot căuta recrearea sănătăţii pierdute, din cauza lipsei de avere pentru necesităţile în scopul acesta şi fără a altera existenţa familiei lor, a învăpăiat pre mai mulţi bărbaţi a stărui într-acolo ca să afle un mod cum s-ar putea aduce căutătorilor de cură o existenţă amăsurată, ajutor medical şi alte necesităţi, fără sacrificii materiale. A înavuţit ţara noastră, conducătorul şi realizatorul acestei idei filantropice, dl consilier i.r. de tribunal Ipolit Calinescu, cu dl maestru silvic i.r. Hugo Schmidt, cu un institut atât de frumos şi filantropic, care îşi va arăta roadele binecuvântătoare acu în decursul sezonului acestui an.

A Iove principium!

*

Construitu-s-a clădirea, mai există ea cumva, rămas-au pe undeva prin memoria colectivă numele celor implicaţi în frumoasa iniţiativă? Întrebări, acestea şi altele, pe care şi le poate pune orice binevoitor, orice trăitor al unei vieţi care nu înseamnă numai consum material, care solicită răspunsuri. Iar cei care le au (răspunsurile), bine este să le facă publice, cunoscute, pentru ca, prin eforturi reunite, să nu ne pierdem definitiv trecutul!

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: