Zilele Teatrului Matei Vişniec

Festivalul continuă…

A treia zi de festival a adus publicului sucevean trei spectacole: „În doi”, de Matei Vişniec, regia Alexandru Nagy, „Oleanna”, de David Mamet, regia Vlad Cristache, producţie a Teatrului „Jean Bart” Tulcea şi „3 Surori”, de A.P. Cehov, regia Catinca Drăgănescu, producţie a Teatrului Municipal „Matei Vişniec” Suceava şi Punctart.

„În doi”

Aida Economu şi Dani Ionescu, actorii care au dat viaţă textelor lui Matei Vişniec în spectacolul „În doi”, au creat mai mult decât un spectacol, au intrat în adâncurile spectatorului şi au jucat acolo, în sufletul lui, l-au făcut să redescopere tandreţea, sensibilitatea, graţia, i-au luminat colţurile cele mai întunecate. Fineţea, delicateţea şi arta cu care cei doi îşi vorbesc sau nu-şi vorbesc, se privesc sau nu se privesc, creează o intimitate şi o legătură profundă între ei şi între ei şi public. Ea îi vorbeşte lui, iar el devii tu. Tu eşti la rândul tău personajul şi simţi, şi aştepţi următoarea replică, următoarea reacţie, cu inima la gură. El îi vorbeşte ei şi tu tresari, ca şi cum fiecare cuvânt ţi se adresează ţie. Trăieşti alături de ei organic fiecare frântură de viaţă pe care o povestesc. O descoperi, o recunoşti, ţi-o însuşeşti. Fiecare inflexiune a vocii, fiecare privire, fiecare gest are la fel de multă încărcătură emoţională şi simbolică ca vorbele pe care le rostesc. Până şi umbrele pe care el şi ea le proiectează pe perete sunt vii şi îţi vorbesc despre esenţa vieţii. Simţi fiecare cuvânt înainte să-l poţi trece printr-un filtru cognitiv, iar după ce-o faci, cuvântul se instalează în tine ca o sămânţă, hotărâtă să rămână acolo, să te transforme, să-ţi amintească să simţi.

Sunetul şi proiecţiile video completează acest univers, marcând trecerea inexorabilă a timpului, stimulând nevoia de a trăi simţind, nevoia de a-ţi deschide întreaga fiinţă pentru a umple vidul cu iubire, tandreţe, frumos.

Spectacolul este o experienţă revelatorie, o experienţă care curăţă, care face ordine în haos şi aşterne linişte în zbucium.

„Oleanna”

„Scriu despre ceea ce cred eu că lipseşte societăţii noastre, despre comunicarea la un nivel de bază” (David Mamet)

„Oleanna” este o invitaţie la analiza unor subiecte foarte delicate fără a da un verdict, fără a se poziţiona de o parte sau alta a baricadei. Spectacolul prezintă un conflict, pune faţă în faţă o femeie şi un bărbat, o studentă şi un profesor, fiecare are argumentele sale, fiecare luptă pentru ceva, iar pe lângă această luptă se conturează un alt subiect greu, cel al educaţiei, al sistemului de învăţământ.

 Spectacolul scoate în evidenţă o luptă pentru putere, o putere cu multe valenţe, puterea limbajului şi abilitatea de a domina prin arta cuvântului, puterea dată de cunoaştere, de erudiţie, puterea statusului, puterea ca dominanţă de gen, puterea văzută din prisma relaţie grup-individ şi, nu în ultimul rând, puterea ca forţă fizică, brutalitate şi violenţă.

Lipsa de comunicare, incapacitatea de a înţelege, egocentrismul în gândire şi acţiune, războiul între sexe şi politicile de gen, sistemul educaţional, capcanele exagerării corectitudinii politice (political correctness) sunt subiecte pe care „Oleanna” le scoate în faţă pentru a fi judecate, pentru a fi analizate.

Cei doi actori, Irina Naum şi Cristi Naum, se confruntă magistral şi conturează cu o extraordinară putere personajele într-o luptă acerbă pentru supremaţie. Intensitatea cu care actorii îşi interpretează rolurile, tensiunea care se naşte din interacţiunea lor în fiecare scenă, subliniază atenţia şi luciditatea cu care trebuie tratate aceste subiecte atât de controversate.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: