Preşedintele CJ Suceava a stabilit cu ambasadorul Belarus în România mai multe domenii de cooperare

> Ei au constatat necesitatea realizării coridorului rutier est-carpatic, care să lege Marea Baltică de Marea Neagră

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava Gheorghe Flutur a avut, ieri, o întâlnire, în sala „Bucovina” a CJ Suceava, cu ambasadorul Belarus în România, Andrei Grinkevich, cu care a discutat despre cooperarea în mai multe domenii.

La întrevedere au participat reprezentanţi ai mediului de afaceri – Camera de Comerţ şi Industrie Suceava, ai celui educaţional – Inspectoratul Şcolar Judeţean şi Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava, ai domeniului cultural – Muzeul Bucovinei şi Centrul Cultural „Bucovina”.

În cadrul întâlnirii, Gheorghe Flutur a făcut o scurtă prezentare a judeţului Suceava, a evidenţiat relaţiile externe ale judeţului şi a punctat necesitatea dezvoltării legăturilor de transport ale regiunilor partenere la un drum rapid pe coridorul nord-sud, care să lege Marea Baltică de Marea Neagră, la est de Carpaţi, prin Siret, Suceava şi legătura spre Bucureşti.

În acest sens, l-a invitat pe ambasador să susţină demersul de solicitare a dezvoltării acestui coridor de transport, demers pe care Gheorghe Flutur, împreună cu parteneri din Ucraina şi Polonia, l-au susţinut în mai multe ocazii, inclusiv la Bruxelles.

Poziţionarea geografică a judeţului Suceava constituie un atu în dezvoltarea unor colaborări interregionale, s-a concluzionat în cadrul întrevederii.

Totodată, prorectorul USV Ştefan Purici a făcut o scurtă prezentare a USV şi a specificat că pentru mediul universitar sucevean este importantă cooperarea didactică şi cooperarea la nivel de studenţi, asociaţiile studenţeşti din Suceava având deja colaborări cu parteneri din Republica Belarus; de asemenea, un domeniu important de cooperare ar fi domeniul IT.

Inspectorul şcolar general adjunct Gabriela Scutaru a scos în evidenţă experienţa remarcabilă a şcolilor şi colegiilor din Suceava în implementarea proiectelor la nivel internaţional, iar directorul CCI Suceava Lucian Gheorghiu a transmis interesul CCI de a intermedia contacte între firme din judeţul Suceava şi parteneri din Belarus din industria agroalimentară, construcţii, încălţăminte, turism, precum şi o cooperare cu o cameră de comerţ şi industrie din Belarus.

De menţionat este că Muzeul Bucovinei este în contact cu două muzee din Belarus, iar o expoziţie de icoane din Belarus ar putea fi expusă la muzeul sucevean.

În final s-a convenit că dezvoltarea şi concretizarea acţiunilor de cooperare în domenii de interes aduse în discuţie, precum agricultura, domeniul cultural, educaţional, mediul de afaceri, turismul, este apanajul specialiştilor, care va trebui să fie sprijiniţi. (N.B.)

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI