Eminescu şi natura

Toată lumea ştie care este legătura dintre Mihai Eminescu şi natură. A fost una din temele lui preferate. Dar în relatarea mea nu este vorba despre vreo poezie despre natură, ci de ceva cu totul special. Este vorba de lansarea volumului „Adevăruri ale ştiinţelor naturii în opera lui Mihai Eminescu”, autor fiind distinsul şi venerabilul intelectual prof. Petru Bejinariu. Este volumul cu nr. 24, din cele apărute în intervalul 1974-2018. De fapt, până în anul 1974 publicase un singur volum, restul le-a publicat după acest an.

Unde să ţii în Rădăuţi o manifestare cu cartea ? Numai şi numai în Biblioteca Municipală „T. Flondor”. În ziua şi la ora stabilite, cei apropiaţi autorului, dar şi destui tineri de la colegiile din oraş, ne-am întâlnit la bibliotecă pentru a cinsti o nouă lucrare valoroasă a distinsului autor.

Doamna Angelica Andronachi, amfitrion, director al bibliotecii, i-a salutat pe cei prezenţi mulţumindu-le c-au venit la această activitate, prezentând, succint, date esenţiale din viaţa şi activitatea autorului. Printre altele, a spus: „Domnul Bejinariu este mai bucovinean decât mulţi care-şi spun bucovineni. Mulţi dintre noi, şi nu numai, am învăţat foarte multe de la Domnia Sa. Ca şi distinsul academician Dimitrie Vatamaniuc, are ca principală preocupare problemele Bucovinei. Este foarte atent şi la personalităţile locului. Ne bucurăm că există un om care face asemenea lucruri.”

A predat apoi conducerea doamnei prof. Carmen Andronachi, preşedinte al Societăţii pentru Cultura şi Literatura Română în Bucovina. Dânsa a vorbit elogios despre activitatea de pedagog a domnului Bejinariu, precum şi la adresa activităţii sale de director al celor două colegii de prestigiu din oraş. A vorbit şi despre activitatea sa creatoare, pomenind şi despre toate cărţile pe care le-a pus la dispoziţia cititorilor.

A vorbit apoi prof. dr. Aspazia Băieşu, fostă elevă a autorului. „Mă simt onorată să pot transmite câteva gânduri despre o carte cu acest titlu incitant. Autorul surprinde, poate, relevând că Eminescu surprinde în creaţia sa: asimilaţia carbonului, evoluţia omului, succesiune bunic-tată-fiu etc. Demn de semnalat este faptul că Poetul nu se aventurează în afirmaţii nefondate.” A insistat asupra orelor deosebite pe care autorul le ţinea la clasă. L-a felicitat şi pentru această carte.

Eu am insistat asupra capitolului „Mărturii ale admiraţiei faţă de Eminescu”, în care a prezentat multe lucruri, unele inedite. Dar a scris şi despre manifestările pe care le-am organizat sau am participat la ele la Rădăuţi, Suceava, Cernăuţi, Vicovu de Jos, Arbore, Putna, Solca, Gura Humorului, Todireşti etc. Dimitrie Roman, profesor şi artist plastic, s-a simţit foarte onorat pentru că domnul profesor a apelat la dânsul ca să-i deseneze coperţile cărţii. Crede că a reuşit nişte desene interesante, pentru că a fost felicitat de mai mulţi participaţi.

Doamna Carmen Andronachi a enumerat apoi filialele noastre în care s-au desfăşurat manifestări închinate centenarului Marii Uniri. Este sigură că în cel mai scurt timp se vor organiza asemenea manifestări în toate filialele noastre, atât cele judeţene, cât şi în cele din afara judeţului nostru.

Autorul cărţii şi-a început cuvântul cu întrebarea : De ce poartă cartea acest titlu? Este deosebit de onorat şi clocoteşte sufletul atunci când vorbim, scriem, citim sau numai ne gândim la Eminescu. Este foarte revoltat că există în ţara noastră aşa-zişi intelectuali ca Liiceanu, Pleşu, Paţa, Mihăilescu, Patapievici sau Cărtărescu ş.a. care au numai vorbe de ocară la adresa lui Mihai Eminescu. Recomandă tuturor să citească capitolul „Fragmentarium” din volumul al XV-lea, din care vor afla cunoştinţe despre ştiinţele naturale. Arată c-a dat acest titlu cărţii pentru că-l consideră pe Eminescu întâi biolog şi apoi poet.

A donat pachete de cărţi pentru bibliotecile şcolilor şi ale colegiilor din municipiu, precum şi unor biblioteci săteşti. A dat cu mare generozitate autografe pe cărţile pe care le-a donat spectatorilor.

Avocatul Emil Ianuş a vorbit elogios despre omul Bejinariu şi creatorul Bejinariu. Aşa cum îi este obiceiul, şi-a încheiat cuvântul cu o epigramă, exact în tema manifestării, pe care a intitulat-o „Eminescu şi natura”: „Zice ea, literatura :/- Bărbaţilor, iubiţi natura./ Bine-i cu natura vie,/ Cum mi s-a-ntâmplat şi mie.”

Nouă nu ne-a rămas decât să aşteptăm o nouă lansare, la acest capitol bucovinenii fiind foarte harnici.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI