Piaţa neagră a ţigaretelor, în scădere

Piaţa neagră a ţigaretelor a scăzut semnificativ în ianuarie 2018 (2,7 p.p. faţă de noiembrie 2017), până la 15,6% din totalul consumului. Este cea mai importantă scădere înregistrată din martie 2016, iar procentul se află uşor sub media anuală a comerţului ilegal din 2017, de 16%.

„Diminuarea comerţului ilicit la nivel naţional se datorează scăderii în regiunile unde preponderent se comercializează cheap whites, sursă care în ianuarie a înregistrat o scădere semnificativă de 13,6 p.p. până la 50,2%, din totalul pieţei negre. Astfel, cea mai importantă scădere se înregistrează în zona de vest, cu 14,5 p.p., faţă de noiembrie 2017, până la 17,7% şi sud-vest, de 11,6 p.p., până la 14%. În continuare, nord-est rămâne şi în ianuarie regiunea cea mai afectată de comerţul ilegal cu ţigarete, cu o pondere de 37,6% şi evoluţie relativ constantă şi prin prisma faptului că Moldova, ca sursă de provenienţă a comerţului ilicit a înregistrat o creştere semnificativă de 15,4 p.p. în plus faţă de noiembrie, până la 32,3%. Celelalte surse de provenienţă au rămas în ianuarie cu ponderi relativ constante” a declarat Marian Marcu, director Novel Research.

„Peste patru miliarde de ţigarete au fost vândute anul trecut pe piaţa neagră din România. Încasările anuale de aproape trei miliarde de lei ale contrabandiştilor vor începe să scadă doar atunci când vor fi îndeplinite două criterii fundamentale: predictibilitatea fiscală pentru jucătorii oneşti, care contribuie substanţial la bugetul statului, şi transformarea luptei cu reţelele de contrabandă într-o prioritate naţională. Deşi au fost făcuţi paşi concreţi în direcţia predictibilităţii prin introducerea calendarului multianual de creştere a accizei, anii recenţi au dovedit că acţiunile sporadice anticontrabandă ale autorităţilor nu pot opri inundarea pieţei româneşti cu produse netaxate şi neverificate. British American Tobacco a lansat anul trecut proiectul «Stopcontrabanda» (www.stopcontrabanda.ro), care prezintă singura evidenţă în timp real a capturilor şi a zonelor afectate de traficul ilicit din România, dar şi informaţii referitoare la costurile sociale ale contrabandei. Dar puterea de a lua măsurile necesare pentru diminuarea contrabandei este exclusiv a factorilor de decizie” a declarat Ileana Dumitru, director juridic şi relaţii publice în cadrul British American Tobacco Europa Centrală şi de Sud.

„Semnalul de alarmă de la finele anului trecut pare să nu fi fost în zadar. Ştirile referitoare la capturi importante şi percheziţii au fost mai dese ca de obicei în lunile decembrie şi ianuarie. Într-o singură operaţiune, poliţiştii de frontieră din Suceava au depistat peste 80.000 pachete ţigarete. La Halmeu, împreună cu lucrătorii vamali, aceştia au descoperit peste 200.000 de pachete, într-un automarfar care transporta cutii cu cereale… Poliţia de frontieră raportează, pentru 2017, capturi însumând circa cinci milioane pachete de ţigarete, în valoare de peste 10 milioane euro. Sunt rezultate impresionante şi lăudabile. În realitate, însă, capturile reprezintă sub 5% din cantitatea de ţigarete traficate, cantitate estimată la peste patru miliarde de ţigarete provenite din spaţiul extracomunitar. Asistăm la acţiuni disparate, realizate de autorităţile de aplicare a legii, în lipsa unei Strategii Naţionale, care să ofere coerenţă şi viziune pentru un sector al economiei care contribuie anual la bugetul statului cu peste trei miliarde de euro” a declarat Gilda Lazăr, director Corporate Affairs & Communications JTI Romania, Moldova şi Bulgaria.

„Asistăm în luna ianuarie la o scădere de aproape 3 puncte de procent a comerţului ilegal cu ţigarete şi la reduceri semnificative în două regiuni ale ţării – vest şi sud-vest. Este un fapt pozitiv, dar nu este suficient pentru a înscrie evoluţia pieţei negre pe un trend descrescător. Parteneriatele dintre autorităţi şi companiile private sunt absolut necesare pentru a menţine tendinţa de scădere. Philip Morris International va continua să pună la dispoziţia autorităţilor de aplicare a legii expertiza dobândită la nivel global, programele şi iniţiativele derulate în toate ţările în care compania este prezentă. De exemplu, programul PMI Impact, un proiect cu fonduri de 100 milioane de dolari, care are ca scop combaterea contrabandei. În cadrul acestui program, am selectat peste 30 de proiecte pentru finanţare. Sumele alocate în această primă rundă sunt în valoare de aproximativ 28 milioane dolari, iar proiectele sunt în curs de derulare în 18 ţări, printre care şi România” a precizat Alexandra Olaru, director Corporate Affairs, Philip Morris România.

„Această scădere a pieţei negre se datorează exclusiv eforturilor suplimentare ale autorităţilor de aplicare a legii. Efortul este cu atât mai semnificativ cu cât, de obicei, în lunile de iarnă contrabanda creşte. De aceea, în mod evident, autorităţile competente în combaterea comerţului ilegal – Vama, Poliţia de Frontieră, IGPR – au nevoie de stabilitate, resurse şi de tot sprijinul necesar pentru a-şi continua activitatea la un nivel optim. Este bine cunoscut că piaţa neagră a ţigaretelor nu determină doar pierderi de sute de milioane de euro la bugetul statului, ci şi creşterea alarmantă a fenomenului infracţional în societate şi a crimei organizate. Oraşele şi comunităţile de frontieră trebuie să beneficieze de o creştere economică sănătoasă, de programe de dezvoltare, şi nu să supravieţuiască de pe o zi pe alta din activităţi ilegale” a declarat Valentin Canura, Sales Development Manager, Imperial Tobacco Romania.

 „Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, prin Direcţia Generală a Vămilor, în cooperare cu alte instituţii de aplicare a legii din România, inclusiv cu administraţiile vamale din statele vecine (R. Moldova, Bulgaria, Ungaria, Ucraina, Serbia) a organizat pe parcursul anului 2017 «Operaţiunea SCUT» pentru combaterea traficului ilicit cu ţigarete şi produse din tutun la frontierele UE. În cadrul acestor operaţiuni, au fost intensificate controalele la frontiera României, controalele în trafic, pieţe, târguri şi oboare, iar aceste acţiuni vor continua şi pe parcursul anului 2018.

De asemenea, dorim să subliniem că echipele de supraveghere şi control vamal de la nivel central, regional şi local, au confiscat în anul 2017 un număr de 81.091.948 ţigarete şi 7056,58 kg tutun, comparativ cu anul 2016, când au fost confiscate 22.158.669 ţigarete, aceste confiscări reflectându-se şi în scăderea nivelului de contrabandă la 15,6% în luna ianuarie 2018 faţă de 18,3% în luna noiembrie 2017. În continuare, activităţile pentru prevenirea şi combaterea traficului ilicit cu ţigări şi produse din tutun vor rămâne o prioritate a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală – Direcţia Generală a Vămilor” a declarat vicepreşedintele ANAF, Nicolae Pietrăreanu.

Producătorii de ţigarete atrag atenţia asupra pericolului abrogării de către Parlament a OUG 54/2010 referitoare la reducerea evaziunii fiscale, ceea ce ar duce la reinstituirea regimului nereglementat de vânzare a ţigaretelor în magazinele Duty Free şi la creşterea iminentă a contrabandei. Ei consideră că, pentru reducerea traficului ilicit, sunt necesare mai multe schimbări legislative pe care, împreună cu autorităţile de aplicare a legii, le solicită de ani de zile. Astfel, pe lângă reglementarea unitară, pe criteriu cantitativ, a infracţiunilor de evaziune fiscală şi de contrabandă cu ţigarete, este necesară clarificarea situaţiei la punctele de trecere a frontierei interne, cu Ungaria şi Bulgaria, precum şi stabilirea unor atribuţii specifice pentru poliţia locală şi jandarmerie, întrucât comerţul ilegal cu ţigarete se desfăşoară aproape nestingherit în zona de competenţă a acestora – pieţe, oboare, staţii de metrou.

Sectorul tutunului este al doilea mare contribuabil la bugetul de stat al României, după cel petrolier. (Comunicat de presă)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: