Să citim împreună

Începând cu 1 februarie, Biblioteca Municipală Câmpulung Moldovenesc, în colaborare cu Colegiului „Dragoş Vodă” (bibliotecar Dana Ianoş), au decretat „Zilele cititului împreună”. Scopul acestor manifestări este formarea la elevi şi la alte categorii de tineri a deprinderilor pentru lectură şi pentru o mai bună înţelegere a textului lecturat, dezbaterea celor citite în colectiv.

Iniţiativa, venind de la profesoara de limbă română dr. Luminiţa Ţăran, de la Şcoala Gimnazială „Theodor Ştefanelli” din localitate, a fost îmbrăţişată cu căldură de cei ce mânuiesc cartea, având drept scop sensibilizarea tineretului pentru a nu se limita numai la obţinerea informaţiilor din calculator, ci şi prin intermediul cărţilor, pentru ca acestea să fie mai bine depozitate în memoria cititorilor.

La prima întâlnire de acest gen, desfăşurată la biblioteca colegiului, au participat nu numai elevi ai acestei instituţii, ci şi de la Şcoala Gimnazială „Theodor Ştefanelli” din localitate.

Prof. Silviu Petrică Ciulei, directorul Bibliotecii municipale, deschizând manifestarea, a spus, printre altele: „A învăţa este o necesitate pentru toată viaţa. Cartea este ajutorul nostru preţios, pentru că ea ne îmbogăţeşte şi vocabularul, limbajul. Biblioteca este locul nostru de întâlnire cu lumea cărţilor. De aceea ne aflăm azi aici”. Profesoarele Dorina Ghideon şi Anca Niga, de la Colegiul Naţional „Dragoş Vodă”, au arătat cu acest prilej că nu numai în clase sau biblioteca şcolii tinerii iau legătură cu cartea, ci şi prin vizitele colective pe care le organizează cu elevii la librărie, unde aleg împreună cărţile necesare, cei în cunoştinţă de cauză venind în sprijinul celorlalţi, cu argumente convingătoare pentru a le cumpăra.

Atât dascălii, cât şi alţi invitaţi prezenţi la întâlnire au subliniat binefacerile cititului împreună.

Coordonaţi de prof. dr. Luminiţa Ţăran, mai mulţi elevi de la Şcoala Gimnazială „Theodor Ştefanelli” au citit fragmente din creaţiile lor (Balahura Daria din cl. a VIII-a A, Balan Denisa din cl. a VII-a A, Balahura Alexandra şi Harasemciuc Teodora din cl. a VI-a A şi alţii, acestora alăturându-li-se şi elevii Colegiului Naţional „Dragoş Vodă”, Şestac Roxana şi E. Alexandru), iar elevi ai şcolilor amintite au citit fragmente din „cartea preferată”, recomandând-o fiecare, călduros, colegilor lor.

Discuţiile purtate apoi de cei prezenţi – prof. Dorina Ghideon, care a prezentat o carte despre carte, prof. Anca Niga, prof. Angela Cârloanţă, actorul Constantin Tiron, subsemnata şi alţii au subliniat că cititul împreună dă mai multă încredere şi curaj de a vorbi, de a ne exprima în public, deprinderea de a citi cu intonaţie, convingător şi de a ne autocontrola în faţa publicului, pentru exprimarea ideilor sau a învăţămintelor din cărţi pe care dorim să le comunicăm.

Plină de tâlc a fost, cu acest prilej, recitarea poemului, creaţie proprie, „Fiul recunoscător”, de Constantin Tiron, din care cei prezenţi au putut desprinde învăţăminte privind înţelegerea „severităţii” părinţilor şi profesorilor.

De asemenea, Constantin Tiron a creat o atmosferă plăcută prin recitarea unei poezii umoristice.

Manifestările de acest gen vor continua nu numai în luna decretată a „cititului împreună”, ci şi în continuare, acestea făcând parte din suita de manifestări dedicate Centenarului Marii Uniri.

Foto: DANIELA IANOŞ

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: