Ştiinţa Sacro-Sanctă în librării şi biblioteci

 La Editura Meditative Arts din Bucureşti a fost publicată, în anul 2017, „Metafizica. Ştiinţa Sacro-Sanctă” a lui Dimitrie Cantemir, în traducerea din limba latină a lui Nicodim Locusteanu din 1928. Traducerea (revizuită în această ediţie din 2017) este singura traducere în limba română a „Ştiinţei Sacro-Sancte”, prima operă filosofică a unui român, iar prezenta ediţie este a doua ediţie publicată a acestei traduceri.

Cartea este însoţită de o prefaţă a lui Bogdan-Mihai Mandache, cu o prezentare a principalelor teme filosofice din „Ştiinţa Sacro-Sanctă”. Dimitrie Cantemir a scris acest volum la Constantinopol, în anul 1700, şi cuprinde la început şi un salut către „iubitul său profesor”, Ieremia Cacavela, care prefaţează şi „Istoria ieroglifică”. Preţuirea şi recunoştinţa constantă a lui Dimitrie Cantemir, marele cărturar şi domnitor român, pentru Ieremia Cacavela este justificată de studiile acestuia la Leipzig şi la Viena. Ieremia Cacavela era discipolul lui Teofil Corydaleu, format la şcoala din Padova, sub conducerea lui Cesare Cremonini şi a ajuns preceptor al fiilor lui Constantin Cantemir, Antioh şi Dimitrie.

Dimitrie Cantemir, cărturar de faimă europeană, este şi un filosof subtil, cu o înţelegere a filosofiei derivate atât din gândirea religioasă, cât şi din meditaţii pe marginea unor opere contemporane, precum cea a lui von Helmont, filosof admirator al lui Paracelsus.

„Ştiinţa Sacro-Sanctă” este de fapt o „Teologo-fizică”, o îmbinare a principiilor teologice cu cele fizice, legate de Creaţie şi de evoluţia acesteia. Combătând idei şi principii aristotelice, încă admise în epocă, critica lui Dimitrie Cantemir la adresa aristotelismului culminează cu o atentă critică a definiţiei timpului şi Primului motor la Aristotel.

Verva literară, o frumoasă alegorie a Înţelepciunii divine de la începutul cărţii, explicată element cu element la sfârşit, felul rapid al dezvoltării ideilor, dar şi retorica cu care iniţiază capitolele şi prezintă concluziile – reprezintă stilul specific, şi în filosofie, al lui Dimitrie Cantemir.

„Ştiinţa Sacro-Sanctă”, cu părţi de controversă şi contestaţii pătimaşe, cu caracterizări excesive şi invocări ale divinităţii de înţelegere pentru greşelile filosofice ale păgânilor şi ale lui Aristotel, prezintă ceva din temperamentul lui Dimitrie Cantemir, ca şi tendinţa spre baroc a scrierilor sale, cu pasaje dramatice şi de impresionare a cititorilor.

Mulţumim Editurii Meditative Arts pentru că, după 89 de ani, a scos din uitare opera de traducător a lui Nicodim Locusteanu şi a readus în biblioteci şi librării „Ştiinţa Sacro-Sanctă” a lui Dimitrie Cantemir, prima operă filosofică românească.

NIADI-CORINA CERNICA

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: