O nouă carte despre valori perene

Una dintre convingerile mele constante a fost că niciun eveniment cultural nu depăşeşte în frumuseţe şi încărcătură emoţională lansarea unei cărţi. Atunci când un autor prezintă publicului o Carte nouă, rodul trudei şi al sensibilităţii sale. Ceea ce se zămisleşte îndelung, la ceas de taină, ajunge în lumina reflectoarelor, supus analizei specialiştilor şi judecăţii cititorilor.

Cel mai recent eveniment cultural organizat de Muzeul „Arta lemnului” din Câmpulung Moldovenesc mi-a depăşit aşteptările şi mi-a demonstrat că nu aveam dreptate: de departe mai emoţionantă decât lansarea unei cărţi este lansarea ei Acasă, în spaţiul în care a fost concepută, care a inspirat-o şi i-a dat substanţă, alături de oameni care îl cunosc şi îl apreciază pe creatorul ei.

Volumul „Etnografie… Etnologice…” al profesorului muzeograf Dumitru Rusan, lansat cu aproape o lună în urmă la Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” din Iaşi, a fost prezentat, prin bunăvoinţa autorităţii publice locale şi prin strădania tânărului (dar atât de competent!) colectiv al Muzeului, şi publicului câmpulungean, pe 16 decembrie a.c. Moderată de preotul muzeograf Mihai Botezat, activitatea s-a bucurat de asistenţa cremei intelectualităţii câmpulungene, scriitori, cercetători, profesori, promotori ai culturii locale, membri ai cenaclurilor din zonă, marele absent fiind, ca de obicei, tineretul, beneficiarul principal al strădaniei autorului de a tezauriza şi transmite prin această carte comori ale spiritului bucovinean. În alocuţiunea sa introductivă, pr. Mihai Botezat a subliniat importanţa documentară a cărţii atât pentru cititorul interesat de tradiţiile şi de arta populară din Bucovina, cât mai ales pentru specialişti, tinerii muzeografi câmpulungeni, cei care au preluat ştafeta de la oameni de mare valoare şi pentru care aceasta reprezintă un adevărat manual şi un necesar instrument de lucru. Un dar însemnat făcut lor, dar şi vizitatorilor, este Ghidul Muzeului „Arta Ţărănească a Lemnului”, întocmit de profesorul Rusan, tipărit pe cheltuială proprie şi pus la dispoziţia celor interesaţi.

Începând prezentarea cărţii cu o trecere în revistă a activităţii profesionale şi ştiinţifice a autorului, prof. dr. Ion Flipciuc a marcat punctele esenţiale din cariera dlui Dumitru Rusan, figură emblematică a culturii bucovinene. Atât ca dascăl, cât şi ca muzograf, acesta şi-a dăruit pricepere în cercetarea, conservarea şi promovarea artei populare în toate formele ei. Modestia cunoscută a acestui boier al spiritului l-a determinat ca, în capitolul cărţii în care prezintă „Preocupările etnografice în extensia şcolii monografice condusă de Dimitrie Gusti”, fondată în 1928 la Fundu Moldovei, „aşezare tipică” bucovineană, să se consemneze doar în treacăt pe sine, alături de alţi iniţiatori şi organizatori ai sesiunilor de etnografie şi folclor „Cântecele Obcinii”, care au debutat în anul 1974. Şi alţi bucovineni de frunte au luat parte la aceste sesiuni de comunicări ştiinţifice de geografie-geologie, lingvistică, etnografie şi folclor: prof. Graţian Jucan, eminent eminescolog şi rudă apropiată a autorului, prof. George Bodea, prof. Elena Lucău Danilă, prof. Filon Lucău, ing. dr. Ion Barbu, dr. Radu Rey şi alţii. Campania monografică a lui Dimitrie Gusti a fost dusă mai departe în „vechea republică ţărănească, Ocolul Câmpulungului” şi prin sârguinţa şi talentul lui D. Rusan, a mai spus prof. Filipciuc, precizând că acest volum este un model de lucrare ştiinţifică, întocmită după rigori academice şi magistral ilustrată de maestrul Ion Maftei. Cunoscută fiindu-i exigenţa, am fost străbătuţi cu toţii de un fior de patriotism local, mai ales că această carte, apărută la o editură din oraşul nostru, a fost tehnoredactată de însuşi directorul acesteia, dl Nicu Iacoban. „În Câmpulung Moldovenesc s-a împământenit şi se păstrează viu un cult al cărţii” a conchis dl Filipciuc.

George Bodea, poet şi critic deopotrivă, dar şi un bun cunoscător şi valorificator al folclorului bucovinean, a elogiat la rândul său activitatea îndelungă şi asiduă a muzeografului Rusan, coautor al altor monografii importante, adevărate repere pentru cercetătorii fenomenului cultural popular din Bucovina, apreciind interesul acestuia în cercetarea zonei-matrice, dar şi viziunea lui integratoare, demersurile sale în studiul folclorului comparat. El aminteşte cu acest prilej şi alţi monografi de marcă ai Bucovinei, printre care prof. Ioan Cernat de la Vama, profesorul muzeograf Marcel Zahaniciuc de la Câmpulung şi prof. Ion Aflorei de la Izvoarele Sucevei. George Bodea vede în cartea lui Dumitru Rusan o „carte a noimelor”, în care locuinţa, obiectele uzuale sau decorative ale ţăranului bucovinean, tiparul vieţii sale de zi cu zi, sunt în legătură strânsă cu practici magice, care ar fi uitate fără stăruinţa unor astfel de oameni. Ca un apel la necesitatea întoarcerii la spiritul timpurilor mitice şi pure şi la o rezistenţă a spiritului faţă de metodele moderne de scrântire a acestuia, a dat citirii un poem al poetului Ion Gheorghe – „Zeul familiei”.

Despre carte, despre autor şi despre cercetarea şi conservarea tradiţiei ca parte a patrimoniului cultural local şi-au mai exprimat păreri competente ing. dr. Ion Barbu, prof. Mihai Bejenaru, monograful comunei sale de baştină, Zamostea, scriitorul Ioan Mugurel Sasu şi sculptorul Ion Maftei, realizatorul frumoaselor vignetelor din volum.

Invitat la cuvânt, autorul ne promite în curând două noi cărţi, un volum epistolar, „Cum gândeam la 20 de ani – scrisori din timpul armatei” şi albumul „Cioban de Bucovina”, album realizat în colaborare cu cercetătorul francez Patrik Weisbecket, pe care le aşteptăm cu interes.

Bibliotecar LUMINIŢA IGNEA

Foto: MIHAI BOTEZAT

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: