Din cauza deciziilor guvernamentale prin care lemnul de foc nu mai este considerat biomasă

Centrala Bioenergy riscă să se închidă!

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a declarat ieri că există riscul ca centrala Bioenergy să se închidă din cauză că măsurile guvernamentale au avut ca efect intrarea firmei în dezechilibru financiar.

Lungu a spus în cadrul dezbaterii organizate de Camera de Comerţ Româno-Germană cu mediul de afaceri local că Suceava este singurul oraş din România care se încălzeşte cu biomasă, cu o centrală performantă cu poluare zero. El a arătat că, din păcate, există o mare problemă şi pe fondul că la nivel european nu se mai dă o mare importanţă energiei verzi.

„Atunci când s-a pornit la drum cu această societate de producere a energiei verzi pe biomasă, un parteneriat public-privat, cu investiţii de 86 de milioane de euro, lemnul de foc era considerat biomasă. Eficienţa acestei investiţii vine din certificatele verzi care se acordă. Guvernul a schimbat regulile jocului, de la patru la trei certificate verzi, ba mai mult, din iunie anul trecut, lemnul de foc care se consumă la această centrală nu mai este considerat biomasă” a spus Lungu.

El a subliniat că aceste decizii guvernamentale au generat mari probleme la această centrală.

„Societatea care produce agentul termic nemaiprimind certificate verzi este într-un dezechilibru financiar foarte important şi facem eforturi şi la Guvern şi cred că ar trebui să se revină la ordinul de ministru prin care lemnul de foc era considerat biomasă, cum era acum aproape 10 ani, când am pornit acest proiect” a spus Lungu.

El a atras atenţia că societatea riscă închiderea.

„Iată că se modifică aceste reguli şi, dintr-o societate performantă, riscăm să se închidă pentru că eficienţa ei a fost calculată pe certificate verzi” a explicat Ion Lungu.

Print Friendly, PDF & Email

Un comentariu

 1. Domnul Lungu minte cu o dezinvoltură care îl califică la un binemeritat loc 2 (doi),după domnul Flutur,desigur,lider incontestabil in materie… Că acuma,când se profilează la orizont un teribil dezastru cu febleţea sa,centrala BIOENERGY,care,nu-i aşa,trebuia să rezolve intr-o maniera foarte inteligentă şi decisivă problema incălzirii centralizate a 20.000 de case ,in care locuiesc, să zicem,cca 20.000 de potenţiali votanţi ai domnului Lungu!
  Deci nu dumnealui este vinovat,nu raporturile deficitare,incapacitatea de plată provenind din proasta planificare,managementul utopic,lipsa de viabilitate a proiectului,in ultimă instanţa datoriile provenind din toate cele de mai sus, faţă de GENERAL CONSTRUCT,eşalonate,re-eşalonate apoi re-re-eşalonate, vor pune centrala dar si caldura bieţilor suceveni pe butuci,nu!!! Ci guvernul, pentru că nu-ştiu-ce cu certificatele verzi,care acum 10 ani lemnul nu era lemn ci biomasă,se dădeau 4 certificate verzi iar acuma se dau numai trei,ca la proşti!
  Ca să vezi!
  Marea escrocherie cu “certificate verzi”,o modalitate fabuloasă de imbogăţire pe spinarea celor mulţi care platesc energie electrică la preturi mai mari chiar decât cele din UE la salarii de mizerie,ca în CAER,trebuia să-l scoată pe domnul primar din cealaltă escrocherie regionala,cea cu TERMICA,care trebuia tranşată,băgată sub preş,până nu se prinde organu’,ca la vestitul program “Utilităţi şi mediu…” la care s-a pus batista pe ţambal ca să nu-i cauzeze domnului col (r ) Gheorghe Flutur la mai! (“mai”este denumirea populară a ficatului la Bukowina,partea care nu se îmbracă in bundiţă cu jderi mulţi…) deoarece ,după un timp,se poate cere de la orice guvern să plătească dandanaua şi să acopere malversaţiunea, cu ce? Cu bani publici, desigur! Că doar n-o fi prost Liviu Luca de la PETROMSERVICE,actualmente la mititica,să spuna cum au pus-o la cale si au făcut-o,pe vremea in care PDL+PETROMSERVICE=LOVE,de au rămas cele 60 de localităţi si in ziua de astăzi fără gaz si cu conturile nude,adică,cumva,cam in kuru’ gol…
  Că era cât pe ce,dacă aţi uitat domnu’ Lungu, să daţi lovitura şi cu o altă afacere bazată pe bani mulţi luaţi de la cei mulţi şi proşti (adică simpli) când cu aşa-zisa megaafacere cu FILASSA INTERNATIONAL,din noiembrie 2011,tot cu certificate verzi,cu centrale eoliene de cam 300.000.000 euro,de se sparie gândul şi acuma! Erau acolo bani pentru campaniile electorale ale PDL din 2012,ce a ieşit atunci se ştie… Dar despre fabulosul contract cu mori de vânt de pe la Ilişeşti aţi mai auzit ceva,de această FILASSA ,că cum pronunţi acest nume cum dispar comentariile,dacă au apucat să apară,ca nu cumva (cf.mai sus…) să-i cauzeze la mai domnului Ghiţă,marele leader regional,imitaţie de gauleiter,cel veşnic cu fruntea increţită şi ochelarii pe nas,a Bukowina care ne doare fix in partea din spate a kurului! Că dulce ca mierea era atunci banul,ca si acuma,mai venea in vizită de pretenie ca să aducă cuvântul kiorului si infatigabila,neprihănita, Nuti, ca să taie şi să scoată panglici pe nas si de pe unde mai avea,să-şi lase mătreaţa pe traversele de la der kleine zug ,care circula p’in centrul Sucevei,in timp ce se demonta calea ferata care nu producea certificate verzi,aber nein euro,cum ar fi!
  Este foarte simplu,pentru cine doreste,să se lamurească cum e cu certificatele verzi,că de ce te uiţi lung la facturile de la EON,incărcate cu certificate,desigur,verzi ,deci ca să vezi cum e cu escrocheria pe care o acuză domnul primar,in criza de idei,cu o usoara senzaţie de apă la kur…
  Că guvernul,oricare ar fi acesta,a mişcat timid,cum să se ia de marii escroci,vreţi să iasă doamna Munteanu,de la facultatea de clătite&poale-n_brâu să protesteze in faţa bisericii catolice,cu tot cu intreg partidul său, ca să “DNA să vină să vă ia !”,că statul de drept,că justiţia, precum şi alte povestiri??
  Sau să se ducă ,din nou,domnul Flutur la Lviv ori la Cernivţi,la bratia Iwan,la malancari, şi să spună verde in faţa cum e cu statistica din turism,vazută din tufişul său, dar – se vede treaba – si cum este cu influenţa certificatelor verzi asupra BIOENERGY,la vreme de ciumă roşie?

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: