Ziua limbii române la Rădăuţi

Am aşteptat cu nerăbdare venirea zilei de 31 August. Două au fost motivele: să mai vorbim despre limba română cu prilejul celei de-a V-a ediţii a „Zilei Limbii Române” şi, de ce nu, să ne mai întâlnim şi cu prietenii; mai ales cu cei ai limbii române. Şi-au venit destui oameni. Prin grija dlui Petru Bejinariu, a lui Ion Burciu şi a subsemnatului, ne-am anunţat prietenii de ţinerea acestei manifestări de suflet, rugându-i să anunţe şi pe alţii. Mobilizarea a avut un efect deosebit.

Biblioteca Municipală „T. Flondor”, în colaborare cu care am organizat acest eveniment, ne-a asigurat un cadru intim, elegant pentru desfăşurarea lui. Menţionez că întreaga activitate s-a desfăşurat pe un fundal muzical asigurat de „Balada” lui C. Porumbescu şi a „Rapsodiei române”.

Dna Angelica Andronachi, directorul bibliotecii, a deschis manifestarea, mulţumindu-ne pentru că am răspuns acestei iniţiative şi ne-a prezentat tema dezbaterii, insistând pe importanţa evenimentului. A dat cuvântul dlui Bejinariu, vicepreşedinte al Societăţii pentru Cultura şi Literatura Română în Bucovina (SCLRB). Acesta a anunţat cine prezintă comunicări, îndemnându-ne ca în orice moment şi în orice situaţie să ne exprimăm frumos despre limba noastră română.

Prof. Traian Rei a prezentat comunicarea „Despre limba română în contextul globalizării”. A comentat câteva idei exprimate de Alexandru Mironov în articolul în care s-a referit la globalizare, printre altele acesta afirmând că până-n anul 2050 vor dispărea 90% din limbile actuale. A precizat etapele prin care-a trecut limba română până-n prezent. Potrivit lui, cel mai mare val de influenţare şi îmbogăţire a limbii române s-a produs după anul 1880. Recent, se constată o mare influenţă a limbii engleze asupra limbii române. Vorbitorul s-a arătat total împotriva preluării fără discernământ a unor cuvinte din alte limbi, în special din limba engleză.

Dna Carmen Andronachi, preşedinte al SCLRB, a arătat care sunt preocupările actuale pentru îmbogăţirea vocabularului limbii române. A prezentat şi comentat părerile lui Mihai Eminescu şi ale lui Ion Oprea despre limbă. Să fim foarte atenţi că se sărăceşte vocabularul limbii române, a avertizat ea. A comentat apoi câteva versuri de-ale lui Mihai Eminescu şi Vasile Posteucă.

În ce mă priveşte, am arătat etapele prin care a trecut iniţiativa Fundaţiei „Episcopul Grigorie Leu” de stabilire de către Parlamentul României ca ziua de 31 August să devină „Ziua Limbii Române”, această sărbătoare ajungând acum la ediţia a V-a. Am reliefat contribuţia parlamentarilor suceveni la dezbaterea şi aprobarea acestei iniţiative, în special a dlui deputat Mircea Irimescu. Din păcate, au fost şi doi deputaţi care au votat împotriva acestei iniţiative…

Prof. Petru Bejinariu a citit scrisoarea, întocmită de Consiliul Director al SCLRB, adresată unui cotidian din Basarabia, prin care facem un apel către cetăţenii Republicii Moldova să sărbătorim Centenarul Marii Uniri în înfrăţire.

Dl Adrian Şindilar şi-a manifestat şi de această dată bucuria că sărbătorim împreună acest eveniment. Ne-a recitat şi poeziile, creaţii proprii, „Basarabia mi-e soră” şi „La noi şi pietrele vorbesc”.

Maestrul Emil Ianuş a arătat care este rolul scriitorilor, fie ei poeţi, prozatori sau dramaturgi în păstrarea şi îmbogăţirea limbii române. A observat şi el că în mass-media de multe ori se stâlceşte limba română. Iar de citit, se citeşte foarte puţin. Lumea şi-a întors faţa de la pagina de carte şi s-a îndreptat spre ecranul calculatorului. Ne-a citit epigrama cu titlul „Când ai citit ultima carte?”: „Autorul nu-l ţin minte/ Însă titlul foarte clar/ Parcă-l văd şi azi ‘nainte/ Că scria… Abecedar”.

Aşa cum îl ştim dintotdeauna, prof. Luca Bejinariu, fost profesor de umanioare, ne-a precizat: „Când spunem o propoziţie/ frază, înălţăm o rugă fierbinte către Cel de Sus… Româna este cea mai frumoasă limbă din lume. Pentru mine, limba română este ospitalieră ca şi poporul român. Datoria mea, ca fost profesor de limba română, rămâne actuală.

Şi de această dată, toţi participanţii au purtat cu mândrie, la rever, cocarda tricoloră. Tuturor li s-a înmânat un plic filatelic, realizat sugestiv, închinat acestui eveniment, plic care a fost lansat şi la Oficiul Poştal din Rădăuţi, ghişeul nr. 2, plecând în cele patru zări către filatelişti din ţară. (Prin grija autorului acestor rânduri, plicul a ajuns şi la „Crai nou” – n.red.)

În incinta Şcolii „Mihai Eminescu” din Rădăuţi, a Şcolii Gimnaziale „I. Gh. Sbiera” din Horodnic de Sus şi „Luca Arbure” din comuna Arbore au fost vernisate microexpoziţii filatelice sub genericul „Scriitori cu limba dulce ca… un fagure de miere”. Au fost prezentate exponate ale membrilor celor trei cluburi filatelice, la care s-au adăugat cele ale Clubului Filatelic „Ştefan Petică” din comuna Lieşti, judeţul Galaţi, club condus de prof. Mihaela Bulai. Este clubul filatelic cu care colaborăm de peste 10 ani.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI