Corul de aplaudaci

O observaţie: între aplauzele sincere pentru un fapt, un rezultat de excepţie şi corul de aplaudaci e aceeaşi diferenţă ca între adevăr şi minciună. Proslăvirea oamenilor politici de la noi sau de aiurea a apărut de când lumea, dar arareori un astfel de fenomen a fost posibil într-o societate bazată pe valori democratice, o societate în care dreptul la iniţiativă şi opinie este fără oprelişti. În România de azi, fenomenul e mai condamnabil şi mai greu de înţeles decât pe vremea lui Ceauşescu, Ion Iliescu. Pe atunci era vorba de asumarea libertăţilor şi deprinderea principiilor democratice, dar acum, la 27 ani de libertate, stratagema cu aplaudacii demonstrează că liderii noştri nu vor să se dezbare de metehne vechi, nici să înveţe şi să respecte principiile bunei guvernări.

Cine şi ce sunt aplaudacii? Sunt inşi care se lasă orbiţi de imaginea şi notorietatea unui politician ajuns în poziţie de decizie, imagine şi notorietate obţinute adesea prin manipulare, minciuni, ştiri false (fake news) cu ajutorul unor firme şi profesionişti PR (relaţii publice + comunicare). Ei constituie masa de manevră folosită în spaţiul public, masă antrenată de aplaudaci profesionişti, aflaţi în slujba marelui cârmaci.

Dar cine sunt aplaudacii profesionişti? Sunt, mai cu seamă, agitatori, activişti de partid, numai că, după căderea dictaturii, profesiunea aceasta a devenind infamantă, a fost proscrisă. De aceea acum se numesc comunicatori, formatori de opinii, creatori-lansatori ai evenimentelor de presă; în fapt, credincioşi servitori ai jupânilor, cei mai mulţi fiind în solda unor moguli de presă şi televiziuni controlate de partid. Ei stau zi şi noapte în studiouri ca să contracareze criticile şi atacurile „duşmanilor” şi să preamărească faptele jupânilor. Când osanalele nu mai dau randament şi propaganda lor cinică atinge penibilul cel mai de jos, sunt retraşi din prim-plan, locul lor fiind luat de următorii pe listă. Îl mai ţineţi minte pe vajnicul Marcel Hoară, cel făcut de ocară şi izgonit de la o întrunire publică, un fundamentalist susţinător al lui Traian Băsescu? Minciunile şi linguşeala acestuia scârbiseră ţara…

Se vede treaba că politicienii noştri tânjesc după slava şi osanalele moştenite de la împăraţii Bizanţului, dar repuse în valoare de dictatorii comunişti. Nu înţeleg şi pace cum se face că un lider de partid modern se poate complăcea într-o astfel de situaţie umilitoare şi nici cum oameni şcoliţi se pot coborî la situaţia degradantă a aplaudacilor!

Bunăoară corul de lăudători ai lui Dragnea: nu vor nicidecum să privească realitatea în faţă şi acuză otova justiţia de dosare şi condamnări politice, dar niciunul nu suflă o vorbă despre averea neruşinată acumulată de liderul PSD, de familia şi tovarăşii de drum ai acestuia. Or dintr-un salariu de bugetar nu poţi, oricât te-ai strădui, să ai palate, piscină şi teren de tenis cu nocturnă, nici zeci de hectare de moşii ori bălţi de peşte luate cu japca de la stat. Nu poţi să conduci un partid social-democrat care prin definiţie trebuie să aibă grijă de defavorizaţi şi năpăstuiţi pe al căror umăr să plângi mereu după voturi, iar averea să-ţi întreacă orice închipuire într-un judeţ sărman precum Teleormanul.

Intrigă totuşi o curiozitate: deşi în majoritate cetăţenii ştiu bine că liderii aplaudaţi acum sunt corupţi, că nu le stă gândul decât la propria bunăstare, că de la astfel de politicieni n-au la ce să se aştepte, totuşi le dau votul, nevenindu-le să creadă ce văd cu propriii ochi. Iar corupţii tocmai pe asta mizează.

Ne căinăm întruna că politicul nu e în stare să asigure viitorul dorit şi meritat de România, dar uităm că politică înseamnă bună guvernare, nu confruntări între coruri de aplaudaci, între ridicători de osanale. Din păcate, puţine sunt mediile care promovează oameni politici dedicaţi binelui comun, dar mai toate se folosesc de mercenari şi aplaudaci, fie pentru a-şi promova liderii în slujba cărora se află, fie pentru a-i beşteli pe ceilalţi.

Aşa au devenit mediile politizate din România irespirabile, cele ce n-au sucombat de-a dreptul.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: