Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu”, în sprijinul copiilor cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate

> Aproape 8730 de copii au părinţi plecaţi să facă bani peste graniţă

 O echipă formată din cadre didactice şi părintele unui elev din cadrul Colegiului de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava, în parteneriat cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC), a lansat proiectul „Mereu împreună”, dedicat elevilor cu părinţii plecaţi la muncă în străinătate.

Scopul acţiunilor este de a încuraja deschiderea spre comunicare şi dezvoltarea creativităţii copiilor, acestea derulându-se în perioada mai 2017 – mai 2020.

Primul pas în proiect nu putea fi, la colegiul de artă sucevean, decât unul muzical. Elevii clasei a V-a, profil muzică, diriginte Elena Istrate, au susţinut un recital instrumental, interpretând lucrări din creaţia compozitorilor clasici, romantici şi din repertoriul românesc, urmat de prezentarea unor creaţii literare ale copiilor şi de piese vocal-instrumentale dedicate părinţilor.

Acelaşi diriginte, iniţiatorul şi coordonatorul activităţii, a vorbit apoi auditoriului despre emoţiile şi sentimentele trăite de un copil lipsit de afecţiunea părinţilor, a evidenţiat problemele cu care acesta se confruntă, apoi a dăruit din partea echipei de proiect un mic dar unui elev aflat într-o astfel de situaţie.

Potrivit informaţiilor furnizate de DGASPC Suceava, în evidenţele instituţiei erau la sfârşitul anului trecut 8727 copii ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate, ce provin din aproape 6250 de familii. Instituţia menţionează că 2167 copii sunt crescuţi de rude apropiate, pentru că ambii părinţi sunt departe de ei. Alţi peste 5840 de minori trăiesc doar cu dorul după un singur părinte, în timp ce alţi aproape 720 de copii sunt în grija bunicilor sau a altor rude, pentru că unicul părinte care-l întreţine este plecat să facă bani afară din ţară.

„Există o legislaţie care reglementează situaţia «copiilor rămaşi singuri acasă», însă fenomenul este complex şi greu de gestionat. De aceea, implicarea comunităţii, a şcolilor şi a dascălilor, în primul rând, este primordială. Se pot lua măsuri de timpuriu, înainte ca un copil rămas fără îngrijirea părinţilor să ajungă în situaţie de risc precum abandonul şcolar, depresia, neglijenţa, abandonul familial, abuz, comportament deviant etc. Felicităm Colegiul de Artă «Ciprian Porumbescu» Suceava pentru iniţiativa dezvoltării unui astfel de proiect, care poate fi un exemplu şi pentru alte unităţi de învăţământ” a transmis Nadia Creţuleac, director executiv al DGASPC Suceava.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: