Păcăliţi cu măriri de salarii, lucrătorii APM au încetat iarăşi lucrul

> „Am fost amăgiţi că vom face obiectul unor amendamente valabile începând cu luna iunie, însă vom rămâne tot cu salariul din decembrie 2009” a declarat Cristina Elena Cojocaru, reprezentata protestatarilor > Din cauza salariilor mai mici de două ori şi jumătate decât ale altor funcţionari, unii protestatari se văd siliţi să se orienteze înspre alte locuri de muncă, ceea ce ar duce la „deprofesionalizarea” instituţiei

Personalul Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Suceava a protestat ieri, în mod spontan, încetând activitatea cu publicul între orele 11 şi 13. Salariaţii APM au întrerupt lucrul şi în alte două rânduri, solicitând majorarea salariilor la nivelul celor din clasele ocupaţionale similare. După anteriorul protest, lor li s-a promis o creştere salarială cu 20%, măsură care trebuia să fie aplicată începând cu 1 iunie 2017. Cristina Elena Cojocaru, reprezentantul sindicaliştilor, spune că Federaţia Sindicatelor Unite din Mediu a încercat să sensibilizeze factorii de răspundere, „respectiv pe politicieni, deputaţi şi miniştri, dar nu s-a întâmplat nimic”. „Am fost amăgiţi că vom face obiectul unor amendamente valabile începând cu 1 iunie 2017, însă s-a tot tergiversat. Aceasta în timp ce în legea salarizării unitare se spune că vom rămâne, până în ianuarie 2018, tot cu salariul din luna martie anul acesta, respectiv cel decembrie 2009” a precizat Cristina Elena Cojocaru.

Lucrătorii de mediu au salarii de două ori mai mici decât funcţionarii publici care au beneficiat de măriri începând cu anul 2016

Elena Cristina Cojocariu

Elena Cristina Cojocariu

Făcând o paralelă, Cojocaru susţine că lucrătorii de mediu au salarii de două ori mai mici decât funcţionarii publici care au beneficiat de măriri începând cu anul 2016. Astfel, la APM, un referent superior câştigă 1.333 de lei net pe lună, un consilier asistent – 1.668 de lei, iar un consilier superior, cu 25 de ani vechime în muncă, încasează, lunar, în mână, 2.214 de lei. „Toate măririle anterioare de salarii au dus la creşterea preţurilor, iar pentru o colegă de-a noastră, care are un copil cu probleme, reprezintă un lux să-şi cumpere un covrig cu susan. Un alt coleg, care a avut un accident de muncă, trebuie să-şi plătească medicamentele şi serviciile medicale, dar nu mai are de unde” a precizat reprezentanta sindicaliştilor, menţionând că unii dintre colegi se văd siliţi să se orienteze spre alte locuri de muncă, ceea ce ar duce la „deprofesionalizarea” instituţiei şi domeniului de activitate. Reprezentanta sindicaliştilor de la APM Suceava precizează că aceasta este doar o formă de protest premergătoare grevei generale, mişcare care ar urma să fie declanşată la mijlocul lunii iunie. „Este 30 mai, iar acea ordonanţă de urgenţă mult discutată nu a apărut în Monitorul Oficial, astfel încât să ştim ce ne aşteaptă. În aceste condiţii, este prevăzută declanşarea unei greve generale, pe la mijlocul lunii viitoare” a explicat Cristina Elena Cojocaru.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI