Kituri de igienă pentru familiile din cătunul Ţâmpoceni

Centrul Regional de Resurse pentru Organizaţii Neguvernamentale Suceava (CenRes), derulează proiectul „Împreună pentru o şcoală incluzivă”, finanţat prin Granturile SEE şi Norvegiene 2014 – 2021 – Active Citizens Fund România.

Proiectul urmăreşte abordarea problemelor de segregare şcolară din cătunul Ţâmpoceni şi împuternicirea comunităţii pentru a se implica activ în procesul decizional pentru accesul la o educaţie incluzivă şi de calitate a copiilor de etnie romă. Proiectul se desfăşoară în perioada martie 2023 – aprilie 2024. Astfel, se facilitează accesul la educaţie pentru 40 de copii din comunitate prin intermediul unor activităţi educative remediale, cu accent pe scris, socotit şi educaţie civică.

Reamintim că în cătun nu există nicio clădire publică de tipul unei şcoli, biserici, dispensar sau cămin cultural. Pentru a urma cursurile şcolare gimnaziale, este necesară deplasarea în satul cel mai apropiat, Capu Codrului, situat la aproximativ 3 km distanţă. Şcoala a pus la dispoziţie un microbuz, însă au acces la el doar copiii preşcolari şi cei din clasele primare. Astfel, există o nevoie stringentă pentru un al doilea microbuz, mai ales pentru lunile de iarnă, când accesul până la şcoală devine mai dificil din cauza condiţiilor meteo.

În cadrul proiectului, specialiştii CenRes, în parteneriat cu Asociaţia Institutul Pentru Parteneriat Social Bucovina, au identificat nevoile esenţiale ale comunităţii din Ţâmpoceni, cu accent pe facilitarea accesului la şcoală a copiilor. Astfel, proiectul îşi propune să ofere sprijin şi resurse pentru a asigura un mediu adecvat pentru dezvoltarea şi succesul acestora. În acest sens, în cadrul proiectului s-a realizat distribuirea a 40 de kituri cu încălţăminte şi uniforme şcolare, 40 de kituri de îmbrăcăminte şi încălţăminte de iarnă, 15 kit-uri pentru mamă şi copil şi 50 de kituri de igienă.

Activitatea de distribuire a celor 50 de kit-uri de igienă a avut loc pe data de 16 aprilie a.c., cu scopul de a asigura o îngrijire personală şi a spaţiului de locuit corespunzătoare şi totodată de a contribui la prevenirea bolilor cauzate de o igienă precară, în cătunul Ţîmpoceni. Analiza efectuată la nivelul comunităţii a relevat faptul că familiile aflate în situaţii de dificultate nu dispuneau de mijloacele necesare pentru a-şi asigura un minim de obiecte de igienă, subliniind importanţa acestei intervenţii. Kitul de igienă furnizat a inclus o gamă variată de produse esenţiale, precum periuţe şi pastă de dinţi, deodorant, detergent de rufe, balsam, săpun, şampon şi alte produse de curăţenie, acoperind astfel nevoile fundamentale ale comunităţii în acest domeniu crucial al sănătăţii şi igienei personale.

La distribuirea kiturilor în cătunul Ţâmpoceni, comuna Păltinoasa, au fost prezenţi părinţii copiilor înscrişi în proiect, mediatorul şcolar şi mediatorul sanitar şi reprezentanţi ai CenRes. (C.P.)

Comentariul dvs.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI