La „Şcoala de IE” de la USV

Sucevencele sunt invitate să descopere secretele iei româneşti autentice

Sfârşitul acestei săptămâni aduce la Suceava un atelier în cadrul căruia participanţii vor putea descoperi secretele iei româneşti.

Sub genericul „Şcoala de IE”, în zilele de 29 şi 30 aprilie, între orele 10 şi 18, în sala de lectură a Bibliotecii USV din corpul E al Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava, vor avea loc prezentări, demonstraţii şi ateliere de lucru susţinute de Ioana Corduneanu, iniţiatoarea proiectului „Semne cusute”.

Ea a declarat pentru NewsBucovina că scopul atelierului „Şcoala de IE” este educarea publicului cu privire la cămăşile tradiţionale, dar şi împărtăşirea cunoştinţelor pe care le-a dobândit de­a lungul timpului cercetând izvoare vechi sau depozite ale muzeelor.

„Scopul evenimentului este să educăm publicul, să facem ordine în toate informaţiile legate de cămaşă, să educăm în ceea ce priveşte tehnicile de bază de cusut şi materialele folosite. Pe de altă parte, facem un scurt istoric al cămăşilor din toată ţara pentru că ele sunt legate între ele şi au primit influenţe din alte regiuni. Discutăm despre toate cămăşile, nu doar despre cele din Bucovina” a declarat Ioana Corduneanu.

Iniţiatoare a proiectului „Semne cusute”, prin care a creat o comunitate de peste 19.000 de femei care îşi cos singure iile şi învaţă cum să deosebească o ie autentică de o ie de duzină, Ioana Corduneanu a menţionat că în cadrul atelierului de la Suceava va prezenta, printre altele, şi evoluţia cămăşilor româneşti. Astfel, participanţii vor putea descoperi taine ale cămăşilor din Transilvania, neschimbate din epoca bronzului, dar şi cămăşile evoluate, care sunt prezentate şi admirate astăzi în muzee.

Totodată, Ioana Corduneanu a mai arătat că, în a doua zi de curs, duminică, va prezenta şi va analiza cămăşi româneşti din nordul Bucovinei, ce se află în depozitele Muzeului de Etnografie din Cernăuţi.

Dat fiind specificul atelierului de lucru, participanţii vor primi materialele necesare pentru a concepe propria ie, urmând sfaturile şi paşii pe care îi va detalia trainerul. Potrivit programului, cei care vor dori să pătrundă în tainele cămăşilor tradiţionale vor învăţa în cele două zile de curs care sunt principiile de croi şi asamblare, scheme şi „tipare”; tehnici folosite pentru croi şi asamblare; compoziţie: unde, ce şi cât coasem pe cămăşi, precum şi tehnici de cusut: cum coasem şi de ce.

Ioana Corduneanu a precizat că cei care doresc să participe la „Şcoala de IE” vor plăti o taxă de 100 de lei/zi, iar în cazul în care o tânără vine însoţită de mama sa, taxa de participare va fi achitată pentru o singură persoană.

Un comentariu

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI