A trecut în veşnicie un mare Dascăl şi Om

De numele domnului Traian Mihai se leagă învăţământul din Broşteni. A venit la noi din satul Bistricioara, comuna Grintieş, judeţul Neamţ, pe 15 septembrie 1953, exact în ziua în care am mers eu în clasa I. Cu o prestanţă şi o personalitate aparte, l-am remarcat încă de atunci. Rămas orfan de tată de la vârsta de 9 ani, ia viaţa în piept şi se ridică la profesiunea de profesor de ştiinţele naturii prin propriile sale puteri, dar şi prin multă muncă şi dăruire.

Din anul 1954 devine directorul şcolii din Broşteni, an în care se căsătoreşte cu învăţătoarea Raveica Popescu, cu care are doi fii. Devine om al locului şi o legendă vie pentru Şcoala din Broşteni. Bun, blând, dar şi aspru şi exigent, a ajutat cu bani şi haine mulţi copii sărmani. Şi nu a fost numai un simplu profesor şi director, ci s-a implicat în munca culturală şi nu numai. A înfiinţat şi dirijat Corul Miset pe patru voci din Broşteni, echipe de teatru şi brigăzi artistice, primind diplome şi premii la diverse festivaluri şi concursuri. A studiat permanent, publicând cărţi de specialitate. Când nu avea ore, mergea în inspecţie la toate clasele. Pe lotul agricol al şcolii a cultivat permanent legume şi fructe pentru cantina-internat.

Printre contribuţiile mai de seamă se numără noul local de şcoală de lângă DN 17B, în 1964, iar în 1967, înfiinţarea primului liceu din Broşteni. A obţinut mai multe titluri şi distincţii de merit, printre care cele de „Diplomat universitar”, „Profesor fruntaş”, dar şi cel de „Cetăţean de onoare al oraşului Broşteni”.

Mi-a fost profesor şi director 7 ani de zile, apoi apropiat şi sfătuitor, mai ales în perioada 1996-2004, când am lucrat la primărie. „Câţi ca El… mai sunt aşa? Mai ales azi”.

Şi după ce a ieşit la pensie – 1980 – a dus o viaţă activă şi în slujba comunităţii, în calitate de comandant al Gărzilor Patriotice, preşedinte şi veteran de război – combatant în luptele din Ardeal pentru eliberarea ţării în al Doilea Război Mondial – a fost o prezenţă activă la toate festivităţile de Ziua Naţională, Ziua Armatei, Ziua Eroilor… Şi nu stătea o clipă locului: permanent avea 30-40 stupi de la care scotea şi 1000 kg de miere pe care o vindea, dar dădea şi la prieteni.

Am scris despre Domnia Sa pe 21 noiembrie 2009, când a împlinit 90 de ani, la ziarul meu de suflet, „Crai nou”. În 2015, când domnul profesor a făcut 95 de ani, am vrut să scriu din nou. A glumit, a zâmbit şi mi-a zis: „S-o lăsăm pentru 2019, când va fi suta, o vârstă rotundă!…”. Din păcate nu s-a mai putut, inima mare şi generoasă a domnului profesor Traian Mihai s-a oprit pe 26 februarie 2017, la 98 de ani. Atât a fost scris în cartea vieţii şi asta a fost voia Domnului pentru eminentul dascăl şi pedagog din Broşteni.

Pe 1 martie a.c., la mormântul lui „Aron Pumnul din Broşteni” l-au plâns cei doi „băieţi” de la Bucureşti, foşti colegi din învăţământ, foşti elevi, dar şi mulţi oameni simpli, care au venit la mină în Broşteni, dar l-au cunoscut şi iubit pe domnul profesor. Au fost prezenţi şi primii elevi de clasa a V-a (1953) Nicuşor Erhan, Dumitru Condrea, Gh. Lupuleasa, Neculai Târlă , ninşi de ani şi ei la 75-76…

 ION GAVRIL,

Broşteni

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: