Oficiul de Studii Pedologice evită falimentul

> Valoarea contractelor pentru anul 2016 este de circa 200.000 lei, obiectivul fiind achitarea salariilor angajaţilor rămaşi pe baricade, a chiriei şi a facturilor pentru utilităţi > În contul contribuţiilor aferente drepturilor salariale, cât şi al sancţiunii pentru depăşirea plafonului pentru care se achită TVA, OJSPA are de onorat obligaţii până în anul 2019

 Oficiul Judeţean pentru Studii Pedologice şi Agrochimice (OJSPA) Suceava reuşeşte să evite colapsul. Aceasta după ce unitatea a fost în pragul falimentului, şapte directori dându-şi demisia în ultimii ani. În vederea recuperării datoriilor pe care OJSPA le avea către bugetele statului şi asigurărilor sociale, Autoritatea Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a pus sechestru pe patrimoniul acestuia, respectiv pe birouri, laboratoare şi autoturisme, circumstanţe în care salariile lucrătorilor nu au mai putut fi achitate. Pe acest fond, în ianuarie 2015, la conducerea Oficiului a venit Constantin Ştirbu, care, cu sprijinul Prefecturii şi Direcţiei Judeţene pentru Agricultură, implicit în urma memoriilor înaintate la Ministerul Agriculturii, a reuşit să relanseze activitatea. Astfel, prin eforturile depuse şi în baza hotărârii definitive a Curţii de Apel Suceava, salarii restante în valoare de circa 250.000 lei au fost trecute în plată, în patru tranşe egale pe durata unui an. Beneficiarii sunt cei opt angajaţi care după 6 luni fără salarii şi-au abandonat locul de muncă, iar ulterior au făcut presiuni pentru achitarea drepturilor cuvenite. Directorul executiv Constantin Ştirbu spune că de onorat au mai rămas bonurile valorice pentru masă, Oficiul Judeţean pentru Studii Pedologice şi Agrochimice fiind unitate autofinanţată în subordinea Direcţiei Judeţene pentru Agricultură, subvenţie primind de la MADR, însă în condiţiile în care există şi contracte proprii de servicii.

Salariile şi cheltuielile de funcţionare sunt acoperite până la sfârşitul anului

În ceea ce le priveşte pe acestea din urmă, o gură de oxigen le-au adus studiile efectuate pentru amenajările pastorale din 44 de unităţi administrativ-teritoriale ale judeţului Suceava, în vederea atribuirii păşunilor către deţinătorii de animale.

Constantin Ştirbu susţine că a fost vorba un câştig substanţial, însă, în 2016, după epuizarea acestora, cât şi a unor contracte cu E.ON, veniturile actuale sunt obţinute de pe urma analizelor de laborator solicitate de agricultorii care vor să înfiinţeze culturi, aceştia fiind interesaţi să vadă dacă solul se pretează pentru respectivele culturi. Valoarea contractelor pentru anul 2016 este de circa 200.000 de lei, obiectivul principal fiind achitarea salariilor celor şase angajaţi care au rămas pe baricade, a chiriei pentru spaţiile ocupate la Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare Agricolă, cât şi a cheltuielilor cu utilităţile.

„Până la finele anului ne asigurăm salariile şi cheltuielile de funcţionare. Salariile sunt foarte mici, pornind de la cel minim pe economie, iar acestea nu vor putea creşte atâta timp cât mai avem de achitat datorii” arată Constantin Ştirbu, conform căruia către ANAF, în contul contribuţiilor aferente drepturilor salariale, cât şi al sancţiunii pentru depăşirea plafonului pentru care se achită TVA, OJSPA are de onorat obligaţii până în anul 2019.

Printre altele, Oficiul de Studii Pedologice şi Agrochimice Suceava realizează, conform prevederilor legale, studii de specialitate privind scoaterea din circuitul agricol a terenurilor sau reintroducerea acestora din urmă în acelaşi circuit.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: