Varşovia îi cere lui Donald Tusk să lanseze la Bratislava o reformă a Uniunii Europene

Premierul Poloniei, Beata Szydlo, i-a cerut ieri preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk, să facă în aşa fel ca summitul informal de la Bratislava să dea „un prim impuls” pentru o reformă a Uniunii Europene, relatează AFP. În cursul unei întâlniri ce a durat mai puţin de o oră, dna Szydlo a prezentat aşteptările Poloniei referitoare la întâlnirea de la Bratislava, aşteptări care merg dincolo de consultările pe care le are Bruxellesul în vedere.

Tusk întreprinde un turneu în capitale europene înainte de summitul în format de 27 de membri ai UE ce va avea loc vineri la Bratislava şi care se va axa pe viitorul Uniunii după ieşirea Marii Britanii din blocul comunitar şi îndeosebi pe securitate şi creştere economică. „Acest summit trebuie să fie un prim impuls pe calea schimbărilor în UE. Uniunea Europeană trebuie să se schimbe, trebuie s-o reformăm”, a afirmat dna Szydlo, ale cărei declaraţii au fost reluate de către purtătorul său de cuvânt, Rafal Bochenek. „Funcţionarii europeni nu trebuie deloc să blocheze aceste reforme. Pasivitatea, faptul de a nu asculta în mod atent vocile din societate în ţările membre au dus îndeosebi la Brexit”, a adăugat el, exprimând punctele de vedere ale Varşoviei prezentate lui Donald Tusk. „Schimbările din cadrul UE sunt necesare şi trebuie să înceapă de la summit-ul de la Bratislava”, a insistat purtătorul de cuvânt polonez, precizând că această poziţie este rezultatul consultărilor cu ceilalţi membri ai grupului de la Vişegrad — Ungaria, Republica Cehă şi Slovacia.

Reformele cerute de aceste ţări din Europa de Est constau îndeosebi în întărirea rolului statelor şi al parlamentelor naţionale, în detrimentul puterilor Comisiei Europene.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI