„Nu voi renunţa niciodată la a face bine”

Interviu cu dr. IOAN COSTEA, preşedintele Colegiului Medicilor Dentişti Suceava

Doctorul Ioan Costea face parte din pleiada medicilor profesionişti care îşi respectă profesiunea de medic, dar mai ales jurământul lui Hipocrat, fără de care condiţia de om pus în slujba omului nu ar avea sens.

Ioan Costea este şi un rafinat poet. A luat viaţa în piept şi nu a cedat în faţa inerentelor ei greutăţi. Anii îl apropie de vârsta înţelepţilor atenieni.

Dr. Costea se poate mândri cu titluri şi funcţii medicale. Destinul l-a pus la încercare şi, cum viaţa nu este liniară, a avut şi obstacole în care a intervenit neprevăzutul.

Vom afla din dialogul de faţă câteva elemente din viaţa şi din lupta sa pentru a se menţine în preajma adevărului.

Cum priviţi statutul de medic şi grija faţă de pacienţii care vin la dumneavoastră?

Scuzaţi-mi prea multa modestie, dar nu sunt eu cel mai potrivit să răspund la această întrebare. Eu sunt medic stomatolog şi pot vorbi despre medicina dentară. Specialitate care are interferenţe cu aproape toate specialităţile de medicină generală. Mereu am pledat pentru menţinerea unei sănătăţi dentare care influenţează viaţa de zi cu zi a fiecăruia dintre noi.

În decursul anilor aţi avut mai multe funcţii pe linie profesională. Sunteţi la al treilea mandat în funcţia de preşedinte al Medicilor Dentişti. Ce v-aţi propus pentru acest nou mandat?

Vreau să vă amintesc că eu am fost vicepreşedinte la Colegiul Medicilor înfiinţat după 1989. Sunt la al treilea mandat ca preşedinte. Am obţinut însă o victorie care mă bucură numai în parte. Invidia şi orgoliile sunt semne că cei care au concurat nu-şi pot depăşi anumite stări şi complexe. O serie de colegi care şi-au dorit această funcţie s-au străduit să-mi facă o altfel de imagine. Ţin să le spun că funcţia de preşedinte, cu tot ce implică ea, obligaţii, răspunderi, nu este o plimbare de plăcere.

Desigur că satisfacţia este pe măsura emoţiei avute înainte de a şti rezultatul. Ce aşteptaţi de la dvs., ca om, şi ce aşteptaţi de la colegiul dvs. care astăzi trebuie să fie lângă dvs.?

De la dr. Costea, ca preşedinte, aştept să ducă la bun sfârşit multe lucruri, care nu pot fi realizate decât cu înţelegerea şi sprijinul colegilor. Nu poţi să fii mulţumit decât atunci când şi cei din jurul tău sunt mulţumiţi. E drept, se vorbeşte că facerea de bine… sunt două lucruri de bază la români, dar eu nu voi renunţa niciodată la a face bine. (Interviu realizat de MIHAI SULTANA VICOL)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: