Gura Humorului – 525

Era sfârşit de noiembrie. Zi în care din cer se cerneau fulgi de zăpadă, iar afară era destul de frig. În asemenea condiţii, mai nimeni n-ar avea aşa o inimă încât să dea pisica afară din casă. Dar cum să refuzi invitaţiile de-a participa la festivităţile prilejuite de sărbătorirea a 525 de ani la prima atestare documentară a localităţii Gura Humorului şi a 600 de ani a localităţii Mănăstirea Humorului? N-am putut nici pentru că fusesem invitat de doi prieteni buni, Gavril Lavric, renumitul numismat, şi Constantin Moldovan, tot atât de renumit primar al Mănăstirii Humorului.

Deşi era o oră destul de matinală, pe străzile oraşului am întâlnit multă lume; şi mi s-a părut că oamenii sunt mai veseli ca altădată, doar mai fusesem pe-acolo… Curios din fire am întrebat o doamnă:

– De ce-i aşa de multă lume pe stradă? Nu-i prea devreme?

– Se pare că sunteţi străin de oraş dacă nu ştiţi ce sărbătorim. Cred că toţi merg la primărie, pentru că acolo vom sărbători 525 de ani de la prima atestare documentară a oraşului. De aceea suntem toţi în sărbătoare. Alături de noi sărbătoresc 600 de ani de la atestare şi cei din Mănăstirea Humorului.

M-am îndreptat şi eu spre primărie, chiar aveam acelaşi drum. Aici, sala de şedinţe deja era plină de lume. M-a impresionat prezenţa masivă a localnicilor, foarte mulţi tineri, dar şi bătrâni respectabili. Iar expoziţia de fotografii vechi din istoria oraşului, din ultimul secol, amenajată în sală, dădea şi ea un aer de sărbătoare.

Preşedintele de şedinţă a deschis lucrările adunării extraordinare, dând cuvântul primarului Marius Ursaciuc. „Sunt emoţionat mai tare ca niciodată, iar dvs. cred că mă înţelegeţi. Este o mare cinste pentru noi că ne-aţi onorat atât de mulţi cu prezenţa la această aleasă sărbătoare” a spus primarul, cu tremur în glas.

Ordinea de zi avea trei puncte: proiect de hotărâre privind piaţa în care era amplasată statuia voievodului Ştefan cel Mare şi Sfânt, ca să-i poarte numele; lansarea monografiei oraşului; vernisarea expoziţiei de fotografii „Humorul de altădată”.

Domnul primar a citit expunerea de motive, doamna secretar proiectul de hotărâre, care a fost aprobat în unanimitate, declarând apoi, oficial, declanşarea manifestărilor sărbătoreşti.

Domnul Mihai Camilar, custodele Muzeului Obiceiurilor Populare şi autorul monografiei oraşului, a prezentat, succint, condiţiile în care s-a format această aşezare, importanţa ei strategică, efectuând un excurs prin istoria ei. Prezentarea monografiei a fost lapidară, elevată şi foarte documentată, pe înţelesul tuturor. A spus apăsat că în spaţiul humorean n-au fost niciodată conflicte etnice, religioase sau de altă natură.

O prezentare detaliată a cărţii „Humorul în imagini şi cuvinte” a efectuat profesorul Neluţu Baboi. A vorbit în special despre portretul humoreanului făcut de autorul cărţii, din care spicuiesc: „Humoreanul, legat dintotdeauna de pământ şi cer, conjugând ploile de vară şi descântând frigul iernilor lungi şi geroase, a reuşit să înţeleagă mărinimia istoriei şi să preţuiască generozitatea naturii, cea care i-a oferit cu uşurinţă lemnul, ca dar de mare preţ, materie primă de o nobleţe aparte, din care a ridicat casa, biserica sau a meşteşugit cele trebuincioase…”. Să ştiţi că portretul continuă, dar las cititorului plăcerea să-l descopere citind cartea.

Alese cuvinte a rostit pr. prof. Constantin Hrehor, din care am spicuit: „Astăzi am ajuns într-un adevărat parlament care, din câte cunosc, semnează şi acte de cultură, la fel cu cel semnat acum. Admir starea de confrerie şi concordie care există aici. Lucrurile durabile sunt aici întreite. Azi sărbătorim Ziua Bucovinei, Ziua Humorului, vatră veche de istorie şi ziua acestei cărţi”. A avut numai cuvinte de laudă la adresa lui Mihai Camilar, cărturar şi cercetător, pe care l-a numit „baciul de la Humor”. A elogiat şi activitatea de excepţie a primarului Humorului, cel de-al 45-lea primar al urbei.

Edilul-şef Marius Ursaciuc a prezentat un luminos portret al lui Iosef Kampari, primul primar al urbei între anii 1853 şi 1863, a vorbit frumos şi despre ceilalţi primari care i-au urmat acestuia. L-a menţionat şi pe vornicul Buburuzan, trăitor în veacul al XVIII-lea şi conducător al localităţii. Primarul Gavril Pascovici a amenajat primele cabine pentru scăldat din luncă şi cărări pentru plimbare. A conchis: „E timpul să facem ceva mai mult pentru acest oraş. Trebuie să renască mândria noastră de humorean”.

Prefectul de Suceava, Constantin Harasim, ajuns între timp la festivităţi, a salutat onorabila adunare, a apreciat activitatea primarului, a consiliului local şi a executivului, urând mult succes în desfăşurarea manifestărilor culturale planificate. Spre mândria tuturor, prefectul a precizat că „Gura Humorului este inima Bucovinei, iar Humorul are vechime, tradiţie şi stabilitate”.

Apoi ne-am deplasat la Muzeul Obiceiurilor Populare din Bucovina, în sălile căruia era amenajată o expoziţie fotografică sub genericul „Humorul de altădată”. Pe faţada muzeului au fost dezvelite două plăci de marmură: pe una sunt încrustate numele a 30 de personalităţi locale, iar pe a doua numele celor 30 de guvernatori ai Bucovinei.

Ulterior s-au îmbarcat toţi în maşini şi, în frunte cu primarul de Mănăstirea Humorului, au plecat acolo, pentru a da starul altei manifestări de prestigiu: aniversarea a 600 de ani de la prima atestare a acestei aşezări.

Menţionez că la oficiul poştal din oraş a fost lansat un plic filatelic omagial, care a fost realizat de Filiala Gura Humorului a Societăţii pentru Cultura şi Literatura Română în Bucovina, preşedinte prof. Doina Bighei. Acelaşi plic a fost difuzat şi participanţilor la manifestări.

…Au fost manifestări culturale şi cetăţeneşti care ne-au ţinut permanent conştiinţa trează. În fiecare moment puteai afla ceva deosebit sau să vezi ceva ce n-ai mai văzut. Iar organizarea lor a fost ireproşabilă, fără nicio fisură. Felicitări organizatorilor! La mulţi ani, Gura Humorului! La mulţi ani Mănăstirea Humorului!

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: