„Prin Post se întăreşte omul cel Tainic al inimii întru nestricăcioasa podoabă a Duhului”

20150319_185148La invitaţia ASCOR, filiala Suceava, Preasfinţitul Macarie Drăgoi, episcopul ortodox român al Europei de Nord, s-a aflat din nou pe meleagurile Bucovinei, la Suceava, unde le-a vorbit celor doritori să se înfrupte din frumuseţile duhovniceşti despre „Binefacerile Postului”, într-o seară de dialog care s-a desfăşurat în sala de conferinţe a Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor. „Prin Post noi ne luptăm să smulgem răul şi păcatul, ne sfinţim viaţa dezlipindu-ne de cele materiale şi câştigăm o adevărată libertate faţă de duhul hedonist al zilelor noastre. Postul rămâne doar o simplă dietă alimentară dacă nu ne eliberăm de păcat. Postul este comuniunea cu Hristos pe tronul inimii noastre”, a spus arhiereul, completând cu două exemple grăitoare din Vechiul Testament despre binefacerile Postului – Moise care a postit 40 de zile înainte de a primi Tablele Legii din mâna lui Dumnezeu şi Ilie Tesviteanul, care, după 40 de zile de Post aspru, a fost învrednicit să vadă Slava lui Dumnezeu, amândoi Profeţi ai Legii celei Vechi, prefigurându-L pe Hristos „Care ne-a izbăvit din robia păcatului şi a morţii, Hristos împărtăşindu-ne Legea cea Nouă.” Preasfinţitul Macarie a mai dat şi pilda unei bătrâne postitoare care „când se ruga în Biserică era învăluită într-o lumină isihastă, taborică.” Arhiereul a mai dat şi câteva temeiuri biblice referitoare la Post, amintind de imposibilitatea vindecării copilului demonizat de către ucenici, deoarece aceştia nu postiseră şi despre rânduiala celor două zile de Post de peste săptămână, Miercurea (zi în care Mântuitorul a fost vândut de Iuda la Cina cea de Taină) şi Vinerea (când Mântuitorul a fost Răstignit). „Posturile au fost rânduite în chip pedagogic de către Sfinţii Părinţi ai Bisericii încă din primele veacuri creştine. Postul este o detoxifiere a organismului de tot ce este otrăvit şi dincolo de dieta alimentară. Postul întăreşte legătura inimii cu Dumnezeu, prin Post se întăreşte omul cel Tainic al inimii întru nestricăcioasa podoabă a Duhului. Prin postire se curăţeşte inima. Sfântul Teofan Zăvorâtul spune că inima noastră însăşi este cămară de nuntă în care sălăşluieşte Mirele Hristos. Sfântul Macarie cel Mare (sau Egipteanul) afirmă că „Inima este locul unde se revelează şi se sălăşluieşte Dumnezeu printr-o viaţă ascetică.”

Macarie a mai reamintit celor prezenţi că „Dumnezeu ne-a învăţat iubirea cea adevărată. Hristos a murit pentru noi îmbrăţişându-ne, cu mâinile întinse pe Cruce.” Arhiereul a mai vorbit apoi şi despre semnificaţia teologică a icoanei Maicii Domnului cu Pruncul la piept, ca simbolizând inima înfrântă, smerită şi blândă.

Macarie Drăgoi este originar din localitatea năsăudeană Căianu Mic, iar în perioada 1991-1996 a urmat la Suceava cursurile Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Mitropolit Dosoftei”. Episcopia Ortodoxă Română a Europei de Nord, înfiinţată în 2007, îşi are sediul în capitala Suediei, la Stockholm. Cu arhiereasca binecuvântare a ÎPS Pimen, arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, Preasfinţitul Macarie Drăgoi se va afla miercuri, 25 martie a.c., de Praznicul Bunei Vestiri la Schitul Sihăstria Putnei unde va oficia Sfânta Liturghie.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: