Ajutorul pentru înmormântare a fost majorat la 2.415 lei

De la 1 ianuarie 2015, ajutorul de deces este de 2.415 lei pentru fiecare persoană care a avut contract de asigurare sau de fiecare pensionar, precum şi de 1.208 de lei, în cazul unui membru de familie decedat al asiguratului, anunţă Casa Judeţeană de Pensii, vechiul nivel fiind de 2.298 şi, respectiv, 1.149 de lei.

Ajutorul pentru înmormântare este finanţat din bugetul asigurărilor sociale de stat şi se acordă la cerere, fără a fi condiţionat de realizarea unui anumit stagiu de cotizare.

Conform CJP Suceava, în sistemul public de pensii, în afara pensiilor, se acordă, conform legii, şi alte prestaţii, printre care ajutorul de deces, în cazul decesului asiguratului, pensionarului sau al unui membru al familiei din categoriile menţionate. Cuantumul ajutorului de deces se stabileşte anual prin Legea bugetului asigurărilor sociale de stat.

Casa Judeţeană de Pensii informează că solicitările pentru obţinerea ajutorului de deces se pot depune zilnic la compartimentul specializat al instituţiei din Suceava şi trebuie însoţite de copii după certificat de naştere, certificat de căsătorie, carte de identitate, de certificatul de deces în original şi copie, precum şi de o declaraţie că solicitantul a suportat cheltuielile de înmormântare. Actele solicitate diferă în funcţie de relaţia de rudenie existentă între solicitant şi defunct. Plata dreptului se face la casieria CJP sau prin mandat poştal. În vederea ridicării ajutorului de deces de la casierie, solicitantul trebuie să prezinte şi cartea de identitate în original.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: