Dulce şi Amar de Bucovina

658-dulce-amar-in-bucovinaCartea “Dulce de Suceava. Amar de Cernăuţi”, Editura Muşatinii, Suceava, 2014, cuprinde într-un buchet strălucitor articolele publicate în cotidianul sucevean „Crai nou” şi în cel cernăuţean, „Zorile Bucovinei” de două reprezentante de seamă ale jurnalismului bucovinean, scriitoare talentate cu sensibilitate de poete, Doina Cernica şi Maria Toacă. Domniile Lor, ca două vestale, întreţin prin scrisul lor focul sacru din templul culturii române din Bucovina şi veghează, cu atenţie, asupra a tot ceea ce se petrece la cele două capete ale curcubeului ce uneşte, simbolic, fosta capitală medievală a Moldovei, Suceava, cu fostă capitală provincială, Cernăuţi.

Despărţită în două de vâltorile istoriei, Bucovina redevine una singură, atunci când se strâng laolaltă scriitorii, artiştii plastici, soliştii vocali şi instrumentali, meşteşugarii din sudul şi nordul fostei provincii româneşti. Citind volumul de faţă, ne întoarcem în timp, într-un trecut pe care îl cunoaştem nemijlocit, deoarece l-am făurit noi, trăitorii de astăzi, ne întoarcem deci într-un timp oarecum fast pentru aceste meleaguri atât de dragi nouă, deoarece el este bogat în cărţi dedicate Bucovinei şi personalităţilor ei, în manifestări închinate dulcii limbi româneşti şi genialului Mihai Eminescu, în vernisaje, saloane de carte, târguri meşteşugăreşti, excursii, tabere de creaţie ş.a., multe realizate în proiecte comune, transfrontaliere. Între acestea se disting, ca două piscuri luminoase aniversările a 65 şi 70 de ani de la înfiinţarea Societăţii Scriitorilor Bucovineni şi sărbătorirea a 600 de ani de la prima atestare documentară a Cernăuţilor, în timpul domniei lui Alexandru cel Bun.

658-2014-11-28-la-biblioteca-bucovinei-foto-mihaela-buculei-1Am însoţit-o pe doamna Doina Cernica în câteva din drumurile domniei sale la Cernăuţi, am luat parte la multe dintre manifestările culturale prezentate în această carte, cunosc relatările distinsei autoare sucevene. Ne leagă iubirea şi dorul de Cernăuţi. Din scrisul doamnei Cernica răzbat lumina şi dulceaţa şi, prin el, se întregeşte Bucovina, cu oamenii şi întâmplările sale.

Scrisul doamnei Maria Toacă are o tonalitate diferită, pentru că poartă în el amarul trăitorului în vechea capitală a Bucovinei, al românului conştient de umbrele vremurilor, pe care le zăreşte la fiecare pas, la fiecare respirare, care ştie să citească urmele trecutului, adânc imprimate, „ca nişte lacrimi pietrificate în inima oraşului”, în fiecare piatră din caldarâm sau în „cărămizile care ies la iveală de sub tencuiala blocurilor deteriorate”.

Cartea “Dulce de Suceava. Amar de Cernăuţi” are valoare de document. Valoarea sa va creşte o dată cu trecerea timpului. Este un document al vremurilor pe care le trăim, o mărturie despre oamenii care fac cinste locului în care se află. Dacă vreţi, puteţi spune că aceasta este şi o carte cu poveşti, cu prea multe poveşti triste. Copleşitoare sunt sentimentele cu care se întorc acasă fiii rătăciţi ai Bucovinei: scriitoarea Stela Covaci, dirijorul şi compozitorul Corneliu Dumbrăveanu, Nina Cionca – nepoata lui Ciprian Porumbescu, actorul Florin Piersic, pictorul Constantin Flondor, scriitorul Radu Mareş, academicianul Vladimir Trebici şi mulţi alţii. După decenii de înstrăinare, toţi cei ce se întorc la locurile copilăriei părăsite cu grabă, teamă şi durere, revăd, cu lacrimi în ochi, câte un colţ ce le aminteşte de o întâmplare, caută, în minte, oameni şi străzi ştiute altădată şi, dacă îşi află casa părintească în picioare, sunt mai norocoşi decât alţii, pentru că pot rupe doi trandafiri din curtea ce cândva a fost îngrijită de propria mamă, chiar dacă, acest gest spontan le trezeşte sentimentul vinovăţiei că ar fi luat ceva ce nu le mai aparţine.

Acestea sunt poveştile pe care noi le ştim şi le trăim. „Până la un punct, o linie, poveştile Bucovinei sună la fel, mai departe nu se ştie şi nici dacă vom mai apuca să le citim” spune Doina Cernica. Chiar dacă noi nu vom apuca să le citim, sperăm ca istoria să nu le mai repete pe cele ce deja au fost scrise.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: