„Acorduri afective”, sub semnul nostalgiei

Un public destul de numeros a participat sâmbătă, 9 noiembrie a.c., la vernisajul expoziției „Acorduri afective” semnată de artiștii plastici Iosif Csukat și Tiberiu Cosovan, în incinta complexului comercial „Zimbru” din Suceava.
 

Vernisajul a fost moderat de prof. Roman Istrati, alături de care au vorbit consulul general al Ucrainei la Suceava, Vasyl Boiechko, Ilie Niță, vicepreședinte al Consiliului Județean, Lucia Pușcașu, președinta UAP Suceava, Konstantyn Ungureanu Box, Angela Zarojanu, scriitorii Mihai Sultana Vicol și Ion Drăgușanul. „Este o bucurie deosebită să prezint doi prieteni, arta lor fiind una de mare ținută. Este o expoziție aflată sub semnul nostalgiei, care sugerează nostalgia, Tiberiu Cosovan aducând în actualitate linogravura, o metodă uitată de timp, spre a reda în imagini o Suceavă uitată de timp, cu străzile și construcțiile de altădată. La Tibi găsim o tușă fină, elegantă, ca și sufletul său, de altfel, fiind discret în ceea ce face. Ioșca este un nostalgic, nu are stridență, nu lovește retina. Amândoi sunt niște poeți, divulgându-se prin modalitatea de exprimare, fiind artiști maturi. Această expoziție vine la o săptămână după un regal plastic oferit sucevenilor de artiștii Dumitru Loghin și Gabrel Baban” a spus prof. Roman Istrati. Despre cei doi artiști plastici, pe care-i cunoaște personal de ani buni, a vorbit și vicepreședintele CJ, Ilie Niță, transmițând pe această cale mesajul președintelui Cătălin Nechifor, în calitate de iubitor de artă și frumos, el exprimându-și dorința ca linogravurile lui Tiberiu Cosovan să fie expuse pe simeze la Paris, cu ocazia Zilei Republicii Franceze. Consulul general al Ucrainei, Vasyl Boiechko, a spus: „Cultura înseamnă foarte mult, atât cea globală, europeană ori națională”, reiterând faptul că în decursul carierei sale diplomatice a cunoscut îndeaproape cultura poporului român, conviețuirea și buna vecinătate a acestuia cu poporul ucrainean, exprimându-și speranța că la apropiatul summit european de la Vilnius, Ucraina va deveni membru asociat al blocului comunitar UE, ceea ce va întări și mai mult relațiile dintre cele două popoare. „Tibi Cosovan și Ioșca sunt doi idealiști pentru care arta nu are bariere. Deși nu au școli superioare de arte plastice, cei doi sunt mult mai buni decât «văzuiștii» care expun astăzi pe simeze, cu linii și contururi aiurite, arta desființându-se prin anomalia veacului al XXI-lea” a spus Mihai Sultana Vicol. Ion Drăgușanul a precizat că expoziția este unul dintre marile evenimente ale Sucevei, iar dacă ai privit tablourile înseamnă că l-ai citit pe autor, la Iosif Csukat el observând armonia cromatică a depărtărilor, iar la Tiberiu Cosovan, simbolistica lucrărilor. Cei doi suceveni, unul artist de ani buni, Iosif Csukat, stabilit la noi de pe meleagurile băimărene și cu peste 70 de expoziții la activ, celălalt, Tibi Cosovan, gazetar și om de cultură deopotrivă, își vor ține expoziția deschisă până la 16 decembrie a.c.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: