Consens între Ministerul Sănătății, CNAS și SNMF

Distribuirea cardurilor de sănătate nu e treaba medicilor !

> „… O poziție foarte bună și o recunoaștere a faptului că niciun medic nu e funcționar. Totodată, este și o dovadă a respectării legislației” consideră dr. Irina Badrajan
Ministrul sănătății, reprezentanții CNAS și ai medicilor de familie au ajuns, în sfârșit, la un consens în ce privește distribuirea cardurilor de sănătate, astfel că s-a decis că “niciun medic de familie nu va distribui cardurile de sănătate, aceasta fiind o acțiune care ne nemulțumește, ne deprofesionalizează și pune pacientul în situația de a nu fi consultat” ne-a declarat ieri secretarul general al Colegiului Medicilor Suceava, dr. Irina Badrajan.
 

dr. Irina Badrajan

Decizia a fost luată în urma întâlnirii de luni dintre ministrul sănătății, Eugen Nicolăescu, secretarul de stat Adrian Pană, reprezentanții Societății Naționale de Medicină a Familiei (SNMF) și conducerea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS). În urma discuțiilor, s-a convenit ca medicii de familie să nu fie implicați în distribuția cardurilor de sănătate, fapt salutat de medicii de familie din toată țară. “În sfârșit, este o poziție foarte bună și o recunoaștere a faptului că niciun medic nu e funcționar. Totodată, este și o dovadă a respectării legislației. Suntem mulțumiți că, în sfârșit, au ajuns la concluzia că distribuirea cardurilor nu e treaba noastră, noi trebuie să consultăm populația” ne-a mai declarat dr. Irina Badrajan. În timpul întâlnirii de luni, aflăm că au fost discutate mai multe propuneri privind modalitatea de distribuire a cardurilor de sănătate, prin primării, la nivelul orașelor mici, iar prin poștă și centre de curierat, în cele mari. CNAS va decide, în cele din urmă, care sunt cele mai potrivite variante de distribuire. Totodată, părțile au convenit ca inițializarea cardurilor din punct de vedere medical să fie realizată prin cabinetele de medicină de familie, urmând să se stabilească criteriile. Referitor la cititoarele de card, s-a decis că acestea vor fi achiziționate centralizat, prin licitație națională, iar distribuirea și plata se vor negocia ulterior. Cardurile de sănătate vor fi distribuite populației anul viitor, iar cei care își vor schimba actul de identitate vor avea cardul de sănătate inclus în acesta.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: