Nivelul taxelor locale judecat conform balanței de la Suceava

> „Dacă nu au reușit să plătească la nivelul care este acum, dacă le majorăm le vor plăti?” se întreabă, retoric, primarul Lungu, în contextul în care neplatnicii au dat municipalității o gaură de 30 milioane lei
Propunerea de a menține nivelul taxelor locale la nivelul anului 2012 nu a fost una populistă, ci una realistă, întrucât municipalitatea are creanțe de la populație și agenți economici de 30 de milioane lei, a declarat, ieri, edilul-șef al municipiului Suceava, Ion Lungu. Pe de altă parte, primarul a spus că dacă Guvernul va introduce în Codul fiscal drept condiție pentru menținerea nivelului taxării lipsa datoriilor și neafectarea veniturilor proprii, va propune modificarea nivelului de taxare locală. „Dacă nu au reușit să plătească la nivelul care este acum, dacă le majorăm le vor plăti?”, s-a întrebat Lungu. El a explicat că Primăria Suceava are arierate de 2 milioane de lei, ceea ce reprezintă 0,8% din buget și că, dacă se mențin în continuare taxele locale din 2012, va încasa mai puțin cu un milion de lei decât dacă se majorau cu 16,05%, reprezentând rata inflației din ultimii 3 ani.
 

Ion Lungu

„Vreau să văd însă actul oficial, pentru că 90% dintre primării au arierate, iar dacă nu mărești taxele, normal că se afectează veniturile proprii. Dacă va apărea însă ordonanța, voi fi nevoit să propun majorarea taxelor locale. Unde e lege nu-i tocmeală”, a spus Lungu. El s-a întrebat cum se va proceda în cazul sucevenilor care au achitat deja taxele pentru anul 2013 la nivelul celor din 2012, pentru că modificarea Codului fiscal vine după ce Consiliul Local a stabilit nivelul taxelor locale. Consiliul Local Suceava a votat, în 12 ianuarie, în unanimitate, menținerea taxelor locale la nivelul din anul 2012 în baza ordonanței adoptate de Guvern care permite autorităților locale să reducă în 2013 nivelul taxelor și impozitelor locale. Primăriile care mențin taxele locale la nivelul de anul trecut nu vor mai putea recurge la această măsură decât dacă nu au niciun fel de datorii și nu își afectează astfel veniturile proprii. În caz contrar, ele sunt obligate de Guvern să indexeze taxele și impozitele prin noi hotărâri. Condițiile pe care autoritățile locale trebuie să le îndeplinească în mod obligatoriu pentru a evita creșterea taxelor și impozitelor locale vor fi introduse de Guvern prin modificarea Codului fiscal.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: