Deși un ordin MECT a adus modificări chiar în ziua alegerilor de la Universitate

“Din punctul nostru de vedere, nu vedem motive ca alegerile să fie contestate”

precizează Biroul Electoral Central
Reprezentanții Biroului Electoral Central de la Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava au precizat că nu sunt motive ca scrutinul desfășurat vineri, 17 februarie, pentru alegerea rectorului, să fie contestat de Ministerul Educației, chiar dacă un ordin sosit după începerea votării aducea anumite modificări.
 

Procedura alegerilor merge mai departe, pe 22 februarie urmând să fie anunțat oficial câștigătorul alegerilor. Reamintim că, neoficial, prof. univ. dr. Valentin Popa a fost ales rector cu 53,3% din voturi, față de contracandidatul său, prof. univ. dr. Aurel Burciu, care a obținut cu 19 voturi mai puțin. Alegerile de vineri au fost tulburate pe la ora 11 de sosirea unui ordin trimis la Departamentul juridic al Universității de către MECT. Una dintre precizările care era în plus față de lege și față de metodologia în vigoare spunea că „pe lista persoanelor cu drept de vot nu vor putea fi înscrise cadrele didactice și de cercetare care au împlinit vârsta legală de pensionare la data susținerii alegerilor”. Lista electorilor fusese deja stabilită, conform prevederilor legale, potrivit cărora orice cadru didactic angajat cu contract pe perioadă nedeterminată are drept de vot. Ovidiu Schipor, membru al Biroului Electoral ne-a declarat ieri că această stipulare din ordin a fost respectată, întrucât “nu a votat nicio persoană care să aibă peste 65 de ani”. “Noi am primit ordinul la ora 11.05, am așteptat până la 16.10, n-a venit nimeni de la minister” A doua modificare adusă de ordin se referă la faptul că urnele trebuiau deschise în prezența unui reprezentat al ministerului: “Noi am primit ordinul la ora 11.05, am așteptat până la 16.10, n-a venit nimeni de la minister, astfel că am procedat la desigilarea urnelor, conform metodologiei, la deschiderea voturilor fiind prezente 23 de persoane. Dacă era să așteptăm să vină cineva de la minister, după încheierea votării ar fi însemnat să lăsăm o sală întreagă cu tot cu urne și atunci ar fi fost suspiciuni”, a spus Ovidiu Schipor. Dacă ministerul ar fi contestat scrutinul de vineri, ar fi trebuit s-o facă în termen de 24 de ore de la încheierea alegerilor, ceea ce nu s-a întâmplat. “Din punctul nostru de vedere, nu vedem motive ca alegerile să fie contestate. Cei de la minister aveau calendarul alegerilor, știau clar când au loc, puteau veni, dar n-au venit”, a concluzionat Ovidiu Schipor. După anunțarea oficială a rezultatelor scrutinului de vineri, programată pentru ziua de miercuri, 29 februarie, Senatul USV va valida alegerile. Pe 1 martie va fi finalizat raportul privind alegerile structurilor de conducere și alegerea rectorului Universității „Ștefan cel Mare”, care va fi trimis Ministerului Educației, pentru confirmarea rezultatelor.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: