Puncte ... de vedere

Teama de lege

Proiectul Legii sănătății a fost retras de pe site-ul Ministerului Sănătății și de la dezbateri, dar această măsură nu va rezolva, credem, nici tensiunile create și transformate pe alocuri în revolte de stradă, nici nu va repara actualul sistem de sănătate din România.
 

Toată lumea – nu numai medicii – știe că avem un sistem bolnav de moarte, fapt observabil de câte ori avem nevoie de vreo consultație sau tratament, astfel că se impunea o schimbare radicală printr-o nouă lege. Fiind vorba despre o lege, nu puteam ști dacă nu ascundea cumva vreo capcană, de aceea am început să ne temem de ea. Noi, oamenii de rând, urmăriți de teama că vom fi lăsați să murim dacă nu vom avea bani să ne facem o asigurare suplimentară de sănătate; spitalele publice – fiindcă vor intra în concurență cu cele private; salariații din casele județene – că vor rămâne pe drumuri după ce asiguratorii privați vor intra pe piață etc. Aveam însă nevoie de o lege nouă, de un sistem de asigurări de sănătate cu o coordonare mai bună a banilor noștri, de servicii medicale mai competitive? Aveam. Dacă aruncăm o privire spre alte țări europene, observăm că asigurările private de sănătate sunt deja aplicate, singura țară în care doar 11% dintre cetățeni au asigurări private fiind Anglia. Față de celelalte țări, conform proiectului la care s-ar părea că se renunță, România ar fi printre puținele state europene unde asigurările medicale de bază sunt administrate exclusiv de companii private. Ceea ce nu înseamnă, numaidecât, că statul va pierde controlul absolut asupra banilor, întrucât, potrivit aceluiași proiect, el îi colectează și îi repartizează asiguratorilor privați. Acum suntem între ciocan și nicovală. Pe de o parte pare ilogic să ne împotrivim reformării prin privatizare de vreme ce, în urmă cu peste 20 de ani, am optat pentru o societate liberă, democratică, cu tot cu economia ei de piață. Pe de alta, în tot acest răstimp am văzut că omul simplu, în sine, a fost lăsat deoparte, indiferent de cine a gestionat societatea; de aceea acum el este nesigur, nu numai din perspectiva acestui proiect de lege. Fiindcă an de an el a sărăcit și s-a îmbolnăvit mai tare, în timp ce medicii și medicamentele s-au scumpit, iar sistemul de sănătate a ajuns o epavă. Așadar, ce motive ar avea omul, astăzi, să creadă că prin noua lege ar putea fi tratat mai bine în sistemul medical, că nu va mai suporta rele tratamente prin spitale sau că n-o să mai dea șpagă la medic?

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: